Venäjä vetoaa WTO:hon pakotteiden takia

Venäjä vetoaa Maailman kauppajärjestöön WTO:hon länsimaiden uusien pakotteiden takia. Asiasta ilmoitti Venäjän talousministeri Aleksei Uljukajev Brysselissä, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.

Ministerin mukaan pakotteista kärsiviä venäläisiä yhtiöitä tuetaan eri tavoilla. Niitä voivat olla esimerkiksi erilaiset tullitariffit ja suora budjettituki.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä harkitsee myös vastaavansa lännen pakotteisiin. Hänen mukaansa vastapakotteita langetetaan vain, jos ne hyödyttävät Venäjää.

Tadzhikistanin Dushanbessa puhuneen Putinin mukaan lännen Venäjää vastaan asettamat pakotteet ovat olleet tehottomia ja aiheuttavat vahinkoa myös niiden langettajille.

- Ukrainaa käytetään epävakauttamaan kansainvälisiä suhteita, ja pakotteiden tarkoitus on häiritä Ukrainan rauhanprosessia.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko totesi aiemmin, että EU:n Venäjää vastaan asettamat uudet talouspakotteet ovat osoitus unionin solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan. Poroshenko sanoi pakotteiden myötä tuntevansa itsensä "eurooppalaisen perheen täysimittaiseksi jäseneksi".

EU:n kauppakomissaari Karel De Guchtin mukaan EU:n ja Ukrainan vapaakauppasopimus tulee kuitenkin voimaan vasta reilun vuoden kuluttua.

Sopimuksen voimaantulon lykkäyksestä päätettiin EU:n, Venäjän ja Ukrainan kesken. Venäjä oli uhannut ottaa käyttöön ukrainalaisten tuotteiden tuontitariffit, jos suunniteltu vapaakauppasopimus tulisi voimaan 1. marraskuuta.

EU julkaisi tänään uusimmat Venäjä-pakotteensa virallisessa lehdessään ja pakotteet astuivat voimaan. Pakotelistalla ovat muun muassa energia-yhtiöt Rosneft ja Gazprom Neft sekä siirtoputkistoista vastaava Transneft. Puolustusalan yhtiöistä pakotteet koskevat muun muassa Mig-hävittäjiä valmistavaa UAC-yhtiötä.

Pakotelistalle lisättiin 24 uutta henkilöä, jotka eivät pääse matkustamaan EU-maihin ja joiden EU-maissa olevat varat jäädytetään. Ryhmä koostuu separatistijohtajista sekä venäläisistä poliitikoista ja oligarkeista.

Myös Yhdysvallat on julkistanut omat Venäjän vastaiset lisäpakotteensa. Listalle on joutunut muun muassa Venäjän suurin pankki Sberbank.

Energia-alan suuryrityksistä pakotteet langetettiin Gazpromille, Gazpromneftille ja Lukoilille. Yhdysvallat asetti pakotteita myös Transneftille sekä asevalmistaja Rostecille, joka omistaa muun muassa Kalashnikov-tehtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.