Venäjän "kansan armeijan miehet" valmiina auttamaan Suomea Natoon liittymisen sijaan – "Meillä on kunnon aseet"

Suomalaisten pyhiinvaellusmatka sai ikävän käänteen, kun Andrei-niminen sotilas piti uhkaavan puheenvuoron Valamon juhlaillallisella.

Suomalaisten ortodoksien pyhiinvaellusmatka Venäjän Karjalan Käkisalmessa Vanhassa Valamossa sai pöyristyttävän käänteen tämän viikon alussa, kun maastopukuinen Andreiksi esittäytynyt sotilas ilmoitti kesken juhlaillallisen olevansa valmiina tulemaan Suomen avuksi samalla tavalla kuin Venäjän armeijan sotilaat ilman tunnuksia, "vihreät miehet", lähtivät pari vuotta sitten auttamaan Itä-Ukrainaa.

Päätoimittaja Matti Pulkkinen oli Käkisalmen kaupunkiluostarin igumeeni Fotijin kutsumana yhteensä kuuden suomalaisen ortodoksin tai Karjala-harrastajan seurueessa vanhassa Valamossa. Kyseessä oli vanhan Valamon luostarin perustajien ja pyhittäjäisien Sergein ja Hermannin muistojuhla, jossa Pulkkinen on aiemminkin ollut mukana.

Pulkkisen lisäksi seurueeseen kuuluivat muun muassa tamperelaiset Sasu Raikamo ja Sina Kujansuu.

Moskovan patriarkka Kiril toimitti juhlaliturgian

Pyhittäjäisien juhla oli erittäin vaikuttava, sillä juhlaliturgian toimitti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kiril. Mutta juhlaillallisella tunnelma särkyi, kun 3–4 sotilaan tai sotilaalta vaikuttavan miehen seurueesta nousi Andrei esittämään puheenvuoronsa suomalaisille kutsuvieraille.

– Andrei kuvaili hyvin tarkkaan omaa ja ystäviensä toimintaa Ukrainassa. Hän kertoi, että he ovat auttaneet Ukrainaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin pyynnöstä. Andrei sanoi, että emme ole niitä, jotka heiluttavat banderolleja, vaan meillä on kunnon aseet.

– Hän käytti Ukrainan tapahtumia siltana esittääkseen vahvan mielipiteensä Suomen ja Naton suhteesta. Hän ilmoitti suorasukaisesti, että hän ja hänen kaltaisensa muut "kansan armeijan" miehet voivat tulla auttamaan suomalaisia, jos suomalaiset tuntevat tarvitsevansa ulkopuolista apua, ettei sitä tarvitse pyytää Natolta, Matti Pulkkinen kuvaa.

– Andrei sanoi senkin, että Suomen liittyminen Natoon merkitsisi suoraan sodan tielle astumista.

Suomaisille ahdistava kokemus

Pulkkinen sanoi, että pyhiinvaellusmatkan saama käänne oli pöyristyttävä. Raikamo puolestaan kuvasi tilannetta ahdistavaksi.

– Hyvien tapojen mukaan meidän olisi kuulunut vastata tähän puheenvuoroon, mutta en käyttänyt tätä mahdollisuutta. Päätimme lähteä tilaisuudesta hyvin pian, Pulkkinen kuvaa edelleenkin järkyttyneen oloisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Viranomainen tiedotti yllättäen kahden kyläkoulun lakkauttamisesta Kangasniemellä – sivistysjohtaja ampuu uutisankan alas

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia

Kimolan kanava avasi reitin Päijänteeltä ja Keiteleeltä kohti Suomenlahtea – pitkä tunneli herätti veneilijöiden kiinnostuksen

Yön uutiskooste: Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä

Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Hevonen tippui kyljelleen pelto-ojaan Saarijärvellä – pelastuslaitos auttoi ylös

Petäjäveden kunnanjohtajan laskutusepäselvyyksistä erityistilintarkastus – "Mielestäni tässä on tehty hieman kärpäsestä härkänen"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.