Venäläispommittajia liikkeellä Itämerellä, hävittäjät tukena

Ruotsin ja sotilasliitto Naton koneet ovat tänään seuranneet venäläisiä pommikoneita Itämerellä.

Liikkeellä oli kaksi Tu-22M-pommikonetta, joiden tukena oli kaksi Su-27-hävittäjää.

Venäläiskoneet lensivät kansainvälisessä ilmatilassa. Niiden transponderit eli tunnistuslaitteet eivät olleet päällä.

–?Uhka Ruotsia kohtaan ei ole kasvanut, mutta puolustusvoimat seuraavat – kuten aina – monin keinoin lisääntynyttä toimintaa lähialueillamme, Ruotsin ilmavoimat kirjoittaa asiaa koskevassa tiedotteessaan.

Baltian uutistoimiston BNS:n mukaan koneet lensivät Venäjältä Kaliningradin alueelle.

Pohjoisliettualaisesta Siauliain tukikohdasta nousseet Naton koneet kävivät ruotsalaiskoneiden lailla tervehtimässä venäläiskoneita, BNS kertoo.

Suomen ja Yhdysvaltain hävittäjien oli määrä tänään aloittaa yhteiset ilmasotaharjoituksensa Selkämerellä, mutta yhteisharjoitus jouduttiin perumaan tämän päivän osalta amerikkalaiskoneiden teknisen vian takia.

Porin edustalla järjestettävään harjoitukseen piti suomalaisten Hornetien ohella tulla kaksi amerikkalaista F-16-hävittäjää Ämarin tukikohdasta Virosta.

Suomalainen ilmasodankäynnin asiantuntija ei usko, että venäläispommittajien lennolla ja Suomen ja Yhdysvaltain yhteisharjoituksella on mitään tekemistä keskenään.

–?On melkoista spekulointia tehdä sellainen johtopäätös, Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Pasi Tammi sanoi STT:lle.

Jos Venäjä haluaisi jollain tavalla valvoa Suomen ja Yhdysvaltain yhteisharjoitusta, olisi Tammen mukaan luontevampaa lähettää ilmaan tiedustelukone pommittajien ja hävittäjien sijasta.