Venla ja Ellinoora Autio yhtä jalkaa ylioppilaaksi – Kymmenen päivää on pisin aika, jonka kaksoset ovat olleet erossa

Kun äänekoskelaiset Ellinoora, tutummin Elli, ja Venla Autio, 18, olivat seitsemännellä luokalla, Elli oli kymmenen päivää kummiensa kanssa Sveitsissä. Hän ikävöi siskoaan niin paljon, että soitti itkien kotiin joka päivä.

Se kymmenen päivää on pisin aika, jonka kaksoset ovat olleet erossa toisistaan. Aution sisaruksilla on yhteinen kaveripiiri, he ovat aina olleet samalla luokalla ja molemmat ovat tällä hetkellä Hesburgerissa töissä – tosin Elli Äänekoskella ja Venla Hirvaskankaalla.

Ei siis ole mikään yllätys, että kaksikko kirjoitti yo-kokeessa samat aineet: syksyllä englanti, keväällä lyhyt matematiikka, ruotsi, äidinkieli ja psykologia. Arvosanatkin ovat suunnilleen samat.

– Me molemmat uusimme englannin keväällä, mutta kummallakaan ei noussut arvosana.

Kaksosten mukaan Elli on hieman siskoaan laiskempi lukemaan, mutta molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että lukemiseen olisi pitänyt havahtua jo aiemmin kuin vasta kalkkiviivoilla.

– Lukio kannattaa ottaa tosissaan ykkösestä alkaen tai yo-kirjoituksiin on hirveä työmaa lukea. Ykköselle tuli mentyä liikaa takki auki, Aution sisarukset pohtivat.

– Näin jälkeenpäin ajatellen ei olisi kannattanut kirjoittaa sekä ruotsia että matematiikkaa. Siitä tuli liikaa stressiä.

Kaksosten tiet ovat vääjäämättä eroamassa lähivuosina. Venla haluaa erityisopettajaksi ja on hakenut opiskelemaan Joensuuhun, Ouluun ja Turkuun. Elli puolestaan suunnittelee toiminta- ja puheterapeutin uraa, ja paperit ovat vetämässä Jyväskylään ja Tampereelle.

Työ lasten parissa alkoi kiinnostaa kaksosia, kun he olivat kesätöissä päiväkodissa – samassa ryhmässä peräkkäin. Molemmat pitävät innoittajana myös omaa päiväkotiaikaansa. Integroidussa ryhmässä oli mukana myös lapsia, joilla oli tukena henkilökohtainen avustaja.

Niin Ellillä kuin Venlallakin on selkeä varasuunnitelma tulevaisuuden varalle, mikäli opiskelupaikka ei heti irtoa. Elli kerää rahaa tekemällä töitä, Venla haluaa valloittaa palan maailmaa reppureissulla.

– Elli on enemmän kotihiiri, Venla arvioi.

Pitkän tähtäimen suunnitelmatkin ovat selvät. Elli haluaa perheen, johon kuuluvat hyvän aviomiehen lisäksi 2–3 lasta, omakotitalo, kunnon ammatti ja cockerspanieli.

Venla puolestaan aikoo matkustella ja hankkia saksanpaimenkoiran, jonka nimeksi tulee Miki. Kuvioon kuuluvat myös ei-koira-allerginen mies ja lapsia.

Ennen isoja muutoksia pidetään kuitenkin kunnon yo-juhlat.

– Meille tulee sukulaisia avuksi. On parempi, ettemme leivo, jotta vieraat eivät saa ruokamyrkytystä, kaksoset vitsailevat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .