Veriroiskeet vaatteissa ja kameratallenteet tukivat syytetyn tunnustusta Raahen murhajutussa –  mies määrättiin mielentilaan

Kahdesta Raahen murhasta syytetty mies riisti äidiltään ja 25-vuotiaalta naiselta hengen teräaseella viime syksynä, totesi Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tiistaina. Oikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen, minkä valmistumisen jälkeen käräjäoikeus antaa varsinaisen tuomionsa.

Mies oli tunnustanut henkirikokset. Hän oli myös näyttänyt järven, johon oli heittänyt teräaseen. Lisäksi järvenpohjasta löytyi samanlainen muki, jollaisen mies kertoi sinne heittäneensä.

Valvontakamerakuvista näkyi oikeuden mukaan, kuinka välituomion saanut syytetty lähti baarista nuoren naisen kanssa. Uhri löytyi kuolleena 75 metrin päästä paikasta, johon kameroiden tallentama kuva päättyi.

Lisäksi miehen vaatteista löytyi veritahroja, jotka täsmäsivät uhrin dna:han.

Tupakantumppi ja avoin jäätelöpaketti todistivat toisesta verityöstä

Oikeus totesi miehen veitseniskujen vieneen hengen myös tämän äidiltä. Äidin kotoa löytyi avattu jäätelöpaketti, jonka mies oli kuitin mukaan ostanut kuolinpäivänä. Asunnosta löydettiin myös tupakantumppi, josta löydetty dna-tunniste sopi miehen dna-tunnisteeseen.

Miehen puhelin oli paikantunut äidin kuoleman aikoihin tämän asunnon lähistölle.

Mies avautui asiasta vasta vajaa vuosi tapahtumien jälkeen, mutta miehen kertomus oli oikeuden mukaan suhteellisen yksityiskohtainen.

–  Asiassa ei jää järkevää epäilyä (miehen syyllisyydestä) teräaseen iskujen suhteen, oikeus toteaa välituomiossa.

Henkirikosten välillä oli vain muutamia päiviä.

Syyttäjän käsityksen mukaan miehen suhtautuminen naisiin oli vihamielistä ja halveksivaa ja teko oli harkittu. Näihin seikkoihin oikeus ei kuitenkaan ottanut kantaa välituomiossa.

Poliisi on kertonut, että miestä epäillään myös tapon yrityksestä muutama päivä ennen ensimmäistä henkirikosta. Tutkinnanjohtajan sijainen kertoi tiistaina, että epäilty on myöntänyt teon.

Lisäksi hiv-positiivista miestä syytetään myös muun muassa raiskauksen yrityksistä, joita puidaan käräjillä myöhemmin.

Käräjäoikeus ottaa kantaa henkirikosjutun rikosnimikkeisiin varsinaisessa tuomiossaan mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.