Verkkotunnusmarkkinoilla kalastellaan parhaita osoitteita

Domaineista eli verkkotunnuksista käydään maailmalla suurta taistelua - myös vaalitaistelua. Yhdysvalloissa kävi vastikään ilmi, että republikaanien presidenttiehdokkuudesta kisaava Jeb Bush ei omista jebbush.com-domainia, vaan sen on saanut haltuunsa kilpakumppani Donald Trump. Tunnus ohjaa Trumpin verkkosivuille.

Suomessa verkkotunnusvaihtoehtoja on selvitellyt esimerkiksi Helsingin kaupunki. Helsingin yliopisto on aikoinaan varannut helsinki.fi-tunnuksen, ja kaupunki on käyttänyt hel.fi-domainia. Vuosi sitten uutisoitiin, että kaupunki on saanut käyttöönsä .helsinki-päätteen, jonka hinta on noin 150 000 euroa.

Oulussa vastaava tilanne on ratkaistu niin, että yliopiston hallussa oleva oulu.fi tarjoaa kävijälle kaksi vaihtoehtoa: yliopiston ja kaupungin sivut. Kaupungin oma verkkotunnus on ouka.fi.

Domain-kaupoissa puhutaan usein valtavista summista, kun esimerkiksi iso yritys haluaa hankkia käyttöönsä jonkun muun varaaman verkkotunnuksen. Toisinaan pitkään käytössä olleen domainin varaa uusi toimija, joka yrittää hyötyä tunnuksen aiemman omistajan maineesta.

Näin on kenties käynyt Pohjoiselle elokuva- ja mediasäätiölle POEM:lle. Vuonna 1996 perustettu POEM päätettiin lopettaa vuonna 2013. Alasajon yhteydessä POEM jätti uusimatta poem.fi-verkkotunnuksensa.

- Brändi oli kansainvälisesti jokseenkin tunnettu, joten pohdimme tunnuksen säästämistä mahdolliselle uudelle toimijalle, mutta sellaista ei löytynyt, kertoo säätiön asiamiehenä toiminut Pasi Pirttiaho.

Domainista luovuttiin viime syksynä, ja kaksi viikkoa sitten Pirttiaho huomasi, että tunnusta käyttää varsin erikoinen taho. Osoitteessa poem.fi esittäytyy nyt Audioproffa, jota kuvaillaan ”audiovisuaalisten tuotantojen resurssikeskukseksi ja säätiöksi”. Audioproffa on siis näennäisesti samalla alalla kuin POEM oli.

Sivuilla on Audioproffan elokuvahankkeiden kuvailua, pieni pokerimainos ja taustaryhmän tiedot. Mikään annetuista puhelinnumeroista ei ole voimassa, eikä nimettyjä henkilöitä löydy Google-haulla. Myös postiosoite on keksitty. Domainin omistaa ruotsalainen palveluntarjoajayritys.

Pirttiaho ei tiedä, mikä huijauksen tarkoituksena on.

- Kyselin audiovisuaalisen alan tutuilta, tietääkö joku tästä jostain, mutta mitään johtolankaa ei löytynyt. Säätiörekisterissä tällaista säätiötä ei ole.

Pirttiaho kertoo, että POEM:n aiemmat toimijat ovat pohtineet, onko tapauksessa aineksia tutkintapyyntöön. Oulun kaupunki oli yksi POEM:n pääomistajista, ja asia on nyt kaupungin harkittavana.

- Tämähän ei ole kaappaus vaan ihan laillisesti käytössä oleva domain, Pirttiaho toteaa.

Viestintäviraston lakimies Sanna Sahlman kertoo, että verkkotunnuksilla on suoja-aika. Kun domainin voimassaolo päättyy, sen saa kuukauden ajan ottaa käyttöön vain aiempi omistaja.

Viestintävirastolle voi tehdä peruutusvaatimuksen, jos toisen tahon käyttämä verkkotunnus loukkaa omaa tavaramerkkiä. Jos taas verkkosivuston sisältö on jollain tapaa lainvastaista, asia ei kuulu viestintävirastolle vaan poliisille.

Sahlman neuvoo varaamaan oman yrityksen tai brändin nimeen liittyvän .fi-päätteisen tunnuksen ajoissa ja pohtimaan, onko syytä varata muitakin domaineja, esimerkiksi .com-päätteellä.

- Immateriaalioikeuksia eli aineettomia oikeuksia kannattaa valvoa tietoisesti ja harkita tarkkaan, millaisia verkkotunnuksia ja tavaramerkkejä hankkii itselleen, Sahlman sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.