Verot, sote, pahoinvointi, köyhyys, yksinäisyys – Eläkeläisjärjestöjen vaalipaneelin teemat nousivat ongelmista

Keski-Suomen eläkeläisjärjestöjen eduskuntavaalipaneelissa kahvitarjoilua hoitanut Annikki Lehtinen totesi, että tulevaisuus arveluttaa soten kaaduttua.

– Meillä oli ihan hyvä terveydenhuolto. Sen ongelma tavalliselle kulkijalle oli lääkäriajan saaminen. Sen olisi voinut korjata kouluttamalla lisää lääkäreitä, Lehtinen sanoi.

– Tuo on Lääkäriliiton tekemä ongelma. Se päätti vähentää koulutettavien määrää, jotta lääkäreitä ei jäisi työttömäksi, totesi entinen tehyläinen Marjatta Stahl.

Keski-Suomen Eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunnan maanantaisen eduskuntavaalipaneelin juontaja, neuvottelukunnan puheenjohtaja ja kunnallisneuvos Maija Piitulainen nosti Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalin täyttäneen eläkeläisjoukon itsetuntoa.

– Me olemme mieletön voimavara. Tämä ikäluokka rakensi hyvinvointivaltion, sanoi Piitulainen keräten aplodit.

Yleisökysymysten teemoja olivat verot, sote, köyhyys, hoitajamitoitus, yksinäisyys, itsemurhat, pahoinvointi, vapaaehtoistoimijoiden rooli ja lapsettomuus valintana.

Panelistien avauspuheenvuoroissa Riitta Mäkinen (sd.) totesi kuluneen vaalikauden osoittaneen, mitä sosiaali- ja terveyspalveluille tapahtuu, kun mennään markkinat edellä. Mauno Vanhala (kesk.) muistutti tilaajan vastuusta hoivapalveluissa ja eduskuntaan paluuta yrittävä Eila Tiainen (vas.) paljasti politiikkaan hyppäämisen syyksi lesken vihan. Hän kimpaantui seurakuntaan Säynätsalossa.

– En meinannut saada miehelleni hautapaikkaa. Se vahvisti, että monessa asiassa on korjattavaa, kertoi niukasti viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Tiainen.

Muut panelistit olivat pienten lasten koulutusta korostanut Hannele Vestola (vihr.), koulutusta ja yrittäjien työllistävää vaikutusta painottanut Tuija Siltanen (kok.), parempaa suhteellisuudentajua ympäristökysymyksissä vaatinut Tapani Mäki (ps.), maksu- ja eläkekattoja viritellyt Pirjo Keronen (sin.) ja täydellistä veroremonttia haikaileva Riitta Tynjä (komm.)

 

Eutanasia nousi keskusteluun itsemurhateeman vanavedessä. Panelisteista Vanhala muistutti, että 1 200–1 300 vuotuisen itsemurhan määristä on päästy alhaisempiin lukuihin. Hän jakoi itsemurhat kahteen ryhmään, jossa myönsi kunnioittavansa elämässään merkityksellisyyden menettäneen kärsivän vanhuksen ratkaisua.

– Tämä monimutkainen teema kaipaa huolellista yhteiskunnallista keskustelua, Vanhala pohti.

Yleisössä istunut Heli Hietaharju-Mölsä kuiskasi, että eutanasian hyväksyminen voisi levitä arvottomiksi katsottujen ihmisten tappamiseen kuten Kolmannessa valtakunnassa.

Pitkän lääkäriuran tehnyt Jouko Mölsä nyökkäsi vaimolleen.

– Sivistysyhteiskunta ei kaipaa eutanasiaa, totesi pois lähtevä mies takkia pukiessaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .