Verotettavien tulojen kärkikolmikon yllätysnimi "myöntää olevansa nörtti" – menestysyritys perustettu Jyväskylässä

Alexander Hanhikoskella oli verotettavia ansio- ja pääomatuloja lähes 25 miljoonaa.

Verotettavien ansio- ja pääomatulojen listan kolmossijalta löytyvä yllätysnimi Alexander Daniel Hanhikoski kertoo tienanneensa yli 24,6 miljoonan euron pääomatulot kryptovaluutoilla. Verotettavat ansiotulot jäivät runsaaseen 30 000 euroon.

– Vuoden 2017 pääomatulot ovat tulleet pääosin kryptovaluutoista. Sijoitin koko nettovarallisuuteni, noin 20 000 euroa, Bitcoiniin vuonna 2013, Hanhikoski vastasi sähköpostitse STT:lle.

Myöhemmin hän vaihtoi kaikki Bitcoinit Ethereum-kryptovaluuttaan. Ethereum on Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin kryptovaluutta.

– Kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuus noin 1000-kertaistui neljässä vuodessa, Hanhikoski kertoo.

Kryptovaluutoille on tyypillistä, että niiden arvo vaihtelee voimakkaasti. Hanhikosken mukaan hänen sijoitushistoriaansa kuuluu yksi päivä, jolloin Ethereum putosi 50 prosenttia. Hänen kryptosijoituksistaan suli päivässä puolet pois. Hän kertoo pitäneensä jäitä hatussa, eikä myynyt sijoituksiaan. 

– Vielä elokuussa 2016 pankkitililläni oli alle 10 000 euroa, ja 99 prosenttia sijoitusvarallisuudestani oli kiinni Ethereumissa. Seuraavan puolen vuoden aikana kryptopottini kasvoi miljoonasta eurosta 25 miljoonaan euroon, Hanhikoski sanoo.

– Viime vuonna kryptovaluuttojen hinnat nousivat sen verran, että päätin tasata riskiä ja myydä. Myynnin hetkellä vasta tuntui, että rahasumma konkretisoitui itselleni. Euforian tunteet olivat voimakkaita.

 

Pokeria ja vedonlyöntiä

Hanhikoski on Bittisiirto-yhtiön omistaja. Bittisiirto on Pikasiirto.fi-palvelun taustalla.

– Bittisiirto ja siihen liittyvä Pikasiirto.fi-palvelu toivat taloudellista turvaa ja mahdollistivat ottamaan kryptoissa suuremman riskin. Yritys ei liity kryptovaluuttoihin millään tavalla.

Julkisten tietojen perusteella Bittisiirrolla pyyhkii hyvin. Liikevaihto on reilut 2,3 miljoonan euroa ja yhtiöllä on kolme työntekijää.

Hanhikosken uraan mahtuu myös uhkapelaamista. Hän kertoo pelanneensa pokeria ammatikseen 20-vuotiaana. Hän kertoo, että pokerissa oppii kestämään suuriakin heittelyjä ja suhtautumaan rahaan analyyttisesti.

– Vuoteen 2017 mahtuu myös 500 000 euron vedonlyönti (Floyd) Mayweather versus (Conor) McGregor -nyrkkeilyotteluun. Ottelussa tarjolla olleet vedonlyöntikertoimet kannustivat lyömään vetoa Mayweatherin puolesta.

 

Rahansiirtoa pankkien väillä

Bittisiirron tarjoama Pikasiirto-palvelu mahdollistaa rahan siirtämisen eri pankkien välillä ilman viivettä. Yritys on perustettu vuonna 2014, ja sen kotipaikka on Jyväskylä.

– Vielä joulukuussa 2016 lainasin ystävältä rahaa kattoremonttiin, Hanhikivi kertoo.

Pikasiirron verkkosivuilla Hanhikoskea kutsutaan kokeneeksi yrittäjäksi, "joka myöntää olevansa nörtti". Hän on opiskellut Päivölän matematiikkalukiossa, Aalto-yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.

Vuonna 2015 Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa hän kertoo, että Pikasiirron alkuvaiheessa hän hoiti siirrot käsin.

– Kolme ensimmäistä kuukautta sain puhelimeeni hälytyksen, kun piti tehdä siirto. Lopulta en pystynyt enää nukkumaan, Hanhikoski sanoo haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.