Vertailu: Kiinteistönvälittäjien palkkiot kovimmat Jyväskylässä

Välityspalkkiot ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Kesän lomakautta kohti palkkioprosentteja laskettiin uusien myyjien houkuttelemiseksi.

Kiinteistönvälittäjät laskivat hieman välityspalkkioitaan kesän lähestyessä. Vuoden 2016 toisella neljänneksellä (huhti–kesäkuu) asunto-osakkeen välityspalkkio oli Suomessa keskimäärin 4,17 prosenttia asunnon myyntihinnasta sisältäen arvonlisäveron. Ensimmäiseltä neljännekseltä laskua on 0,01 prosenttiyksikköä. 100 000 euron asunnon myymisestä maksettiin siis keskimäärin 4 170 euroa välityspalkkiota.

Kiinteistöjen välityspalkkio oli toisella neljänneksellä 4,34 prosenttia. Myös kiinteistökaupan välitysprosentti laski 0,01 prosenttiyksikköä alkuvuodesta.

Välityspalkkioita vertailevan Effortia Oy:n mukaan palkkioprosentin pienentämisellä kiinteistönvälittäjät varautuivat kesälomakauteen. Pienemmällä palkkiolla houkuteltiin uusia asunnon myyjiä markkinoille.

Kerrostalo-osakkeen myyjä selvisi Kuopiossa muuta maata halvemmalla. Välityspalkkio oli Kuopiossa 3,63 prosenttia. Kalleinta kiinteistönvälittäjän palveluiden käyttäminen oli Jyväskylässä, jossa välittäjät pyysivät kerrostaloasunnon myynnistä 4,44 prosentin palkkion.

Koko maan keskiarvon yläpuolelle kapuavat myös muun muassa Lappeenranta, Turku, Pori ja Lahti. Keksiarvoa pienempiä prosentteja pyydetään Kuopion lisäksi muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Joensuussa.

Samat kaupungit ovat myös kiinteistökaupan välityspalkkioiden ääripäissä. Omakotitalon myymisestä pyydettiin Kuopiossa keskimäärin 3,69 prosenttia palkkiota. Jyväskylässä vastaava prosentti oli 4,53. Koko maan keskiarvon yläpuolelle kipuavat kiinteistökaupan välityspalkkioissa muun muassa Lappeenranta ja Turku. Keskiarvon alapuolelle jäävät esimerkiksi Lahti, Pori, Espoo, Vantaa, Helsinki ja Joensuu.

Välityspalkkioissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna. Vuoden 2013 toisen neljänneksen palkkioiden keskiarvosta (asunto-osakkeet 4,37, kiinteistöt 4,5) on tultu tasaisesti alaspäin.

Hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin. Palkkioprosentit sisältävät arvonlisäveron osuuden.

Lähde: Asuntojenmyynti.fi