Vesa Virtanen hoitaa toipilaita eläimiä kuntoon – Keski-Suomessa on kahdeksan kollegaa

Joulun 2016 alla Toivakan Huikossa asuvalla eläinsuojeluneuvojalla Vesa Virtasella oli tarhassaan vielä neljä lintua: kaksi joutsenta, yksi huuhkaja ja yksi lehtopöllö.

Kuukautta myöhemmin tammikuussa lintutarhan toipilaista yksi on lähtenyt lintujen taivaaseen, toinen vapauteen ja kolmas Heinolan lintutarhaan.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen SEY:n vapaaehtoinen keskisuomalainen eläinsuojeluneuvoja Virtanen on jäänyt yksin nuorehkon nimettömän lehtopöllön kanssa. Lehtopöllö tuli taloon syksyllä sen jälkeen, kun se oli lentänyt Jyväskylässä kivitalon seinään ja saanut päävamman.

Lehtopöllö on toipunut tällistään mainiosti, ja Virtanen arvelee, että lintu voidaan päästää takaisin luontoon keväämmällä.

Siipivammainen joutsen, silmänsä satuttanut huuhkaja

Virtasen joutsenista yksi oli Muuratjärveltä joulukuun puolivälissä pelastettu kylmettynyt yksilö. Eläinlääkärikäynnin jälkeen ja päästyään Virtasen hoitoon lintu lähti toipumaan, mutta kuoli yllättäen muutama päivä ennen joulua.

Muuramen joutsen lähetettiin Keski-Suomesta Eviran toimipisteeseen Oulun kuolinsyyn selvittämistä varten. Tämän jutun julkaisemiseen mennessä linnun menehtymisen syy ei ollut selvillä, mutta varmistunut oli, ettei joutsenella ainakaan ollut lintuinfluenssaa.

Toinen joutsen oli tullut Virtasen tarhaan siipivammaisena Kannonkoskelta. Se toipui Toivakassa hyvin ja lintu onkin jo siirretty Heinolan lintutarhaan.

Myös Virtasen tarhassa asustellut huuhkaja on poissa – se päästettiin ja lähti vapauteen jokunen päivä sitten. Tullessaan marraskuussa hoitoon Virtaselle huuhkaja oli silmävammainen. Se oli lentänyt Laukaassa kolarin henkilöauton kanssa.

Eläinlääkärin hoidon ohella huuhkajan voimia palautettiin syöttämällä sille pakastettuja hiiriä ja rottia. Kuuri tepsi, lintu tokeni.

Vain kahdeksan kollegaa

Eläinsuojeluneuvojan pestinsä Virtanen aloitti viime kesänä Jyväskylässä pidettyjen kurssien jälkeen. Ensimmäisinä keikkoinaan Virtanen sai kontolleen seitsemän siilinpoikasta Toivakassa. Pesueesta ilmoittanut pariskunta tiesi, että poikasten emo oli jäänyt tiellä auton alle.

Siilien tapauksessa Virtanen toimi välikätenä ja pallerot otti hoitoonsa niihin erikoistunut Tuija Pakkanen.

Syyskuussa Virtanen hälytettiin apuun jyväskyläläiseen luhtitaloon. Siellä katonrajaan oli ilmestynyt lepakko, joka ei päiväkausiin lähtenyt pois. Nytkin Virtasesta oli apua: kävi ilmi, ettei lepakko ollut kuollut, ainoastaan juuttunut rakennuksen aukkoon. Matkalla Toivakan hoitolaan se jo päästettiin vapaaksi.

Virtasella on Keski-Suomessa kahdeksan kollegaa. Koko maassa SEY:llä on yhteensä 85 kulukorvauksilla työtään tekevää neuvojaa.

He opastavat kaikenlaisissa eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa, mutta todella kiireelliset ja vakavat eläimiin liittyvät asiat kannattaa ilmoittaa suoraan kunnan virkaeläinlääkärille, viralliselle eläinsuojeluvalvojalle tai poliisille.

Tarkennus 20.1.2017: Otsikkoon tarkennettiin, että Virtasella Keski-Suomessa on kahdeksan kollegaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .