Vesangan koskireitille kutupaikkoja taimenille – kunnostus alkaa tällä viikolla

Uomakunnostukset jatkuvat koko syksyn ajan.

Päijänteeseen laskevan Vesangan koskireitin kunnostukset alkavat tällä viikolla. Aiemmin uittoreittinä palvelleeseen jokiuomaan kunnostetaan taimenelle sopivia lisääntymisalueita.

Vesangan reitti virtaa Jyväskylän ja Muuramen kunnan alueella Mustajoen, Neulajoen Vispilänjoen ja Myllyjoen nimillä Vähä-Vesankajärvestä Muuratjärveen. Kunnostuksia tehdään yhteensä 12 kohteella ja noin 3 kilometrin matkalla.

16 kilometrin pituinen jokireitti on aiemmin palvellut uittoreittinä, ja koskia on perattu myös vesilaitosten ja maankuivatuksen takia. Taimenen vaellus reitillä on katkennut muun muassa Kuusijärven säännöstelypatoon, mutta myös muihin osin jo hävinneisiin rakennelmiin vesistössä. Kuusijärven padon vaelluseste poistetaan myöhemmin omana hankkeena.

Pohjois-Päijänteen kalastusalueen hankkeessa uomaan muun muassa lisätään kiveä ja puretaan pengerryksiä, jolloin uoman vesittyminen ja monimuotoisuus paranevat. Virta-alueita sorastetaan taimenille sopiviksi kutupohjiksi ja vaellusyhteyttä koko uoman matkalla parannetaan.

Uomakunnostukset jatkuvat koko syksyn ajan.

Hankkeen kustannusarvio on noin 135 000 euroa. Kunnostushanketta rahoittavat ELY-keskus, Metsähallitus, Jyväskylän kaupunki, Muuramen kunta, Muuramen osakaskunta ja Pohjois-Päijänteen kalastusalue. Työt toteuttaa Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry.

Vesangan koskireitin kunnostushanke on osa laajempaa kunnostuskokonaisuutta. Sen ensimmäinen vaihe toteutettiin jo 1980–90-lukujen vaihteessa, jolloin Muuratjoki kunnostettiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .