Vesijohtoveteen on päässyt liikaa lipeää Muuramessa, vettä ei tule käyttää – jos oireita ilmenee, suuntaa päivystykseen

Muuramessa vesijohtoveteen on päässyt lipeää yli raja-arvojen. Vettä ei tule käyttää talousvetenä, kunnes veden pH-arvo saadaan laskemaan, tiedottaa Muuramen vesilaitos.

Häiriö koskee alueita Kinkomaan Vitapolis, Mäkipajanranta, Lyytintie, Torpantie, Lundintie, Parantolantie, Rikuntie, Nikontie, Oksakuja, Kinkorinne, Uljaantie, Lukuhaara, Tuomipuro, Sirkantie, Kertuntie, Ahvenlammentie, Purotie, Lauttamuksentie, Kinkorinne, Liikekuja, Tanhukuja, Uunitie, Ritarintie, Mäntykuja ja Keskuskuja.

Talousvesi voi tuntua lipeän vuoksi liukkaalta, saippuamaiselta.

Vesilaitos juoksuttaa tällä hetkellä vettä voimakkaasti, jonka vuoksi vedenpaine voi olla matala Kinkomaan alueella. Veden pH-arvoja tullaan seuraamaan ja mittaamaan läpi yön, kertoo Muuramen kunnan vesilaitoksen tekninen johtaja Minna Länsisalmi.

– Todennäköisesti tilanne kestää aamuun, mutta tiedotamme jatkuvasti ajantasaista tietoa Muuramen kunnan verkkosivuilla, Länsisalmi kertoo.

Länsisalmen mukaan vesilaitoksella tapahtui iltapäivällä toimintahäiriö lipeän syötössä. Talousveteen lisätään tavallisesti pieniä määriä lipeää, mutta toimintahäiriön vuoksi lipeän syöttö ei loppunut silloin kun sen olisi pitänyt. Länsisalmen mukaan häiriö ehti kestää arviolta 1,5–2 tuntia.

Jos oireita, päivystykseen

Väkevän emäksisen liuoksen käyttäminen voi aiheuttaa muun muassa iho-oireita tai sisäisesti nautittuna vatsaoireita, kertoo Jyväskylän kaupungin johtava ympäristötarkastaja Kirsti Leppänen. Jos oireita ilmenee, tulee Leppäsen mukaan mennä päivystykseen.

Oireita voivat olla ihon liukkaus, ihon ja limakalvojen punotus, palovammojen kaltaiset vammat ja juotuna vatsaoireet, kertoo Leppänen.

– Muuramessa veden pH oli mittarin mukaan 9,4, kun häiriö havaittiin. Talousvesiasetuksen mukaiset arvot ovat 6,5–9,5. Kun pH nousee yli 10:n, alkaa liukkaudentunnun lisäksi ilmetä myös muita oireita. Emme voi varmuudella sanoa, onko pH käynyt yli 10:n. Mahdollista se on, Leppänen kertoo.

Lähtökohtaisesti väkevän emäksisen nesteen käyttämisen ei pitäsi Leppäsen mukaan olle hengenvaarallista, mutta se on yksilöllistä. Etenkin lasten ja heikkokuntoisten vanhusten kanssa vointi on katsottava tapauskohtaisesti.

Jos kiinteistössä on havaittavissa liukkauden tuntua, pyydetään kiinteistöä juoksuttamaan vettä. Juoksuttamisen vesimittarilukemat voi ottaa ylös.

Ympäristöterveydenhuolto selvittää asiaa yhteistyössä Muuramen vesilaitoksen kanssa.

Veden käyttörajoitteen loppumisesta ilmoitetaan erikseen Muuramen kunnan nettisivuilla.

Muokattu kello 23: Käyttörajoitealue laajentunut.