Vesikriisistä virkarikossyytteet kahdelle – toista sataa sai ripuli- ja vatsaoireita Äänekoskella

Äänekosken kahden vuoden takainen vesikriisi on johtanut virkarikossyytteisiin. Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta syytteet on nostettu kahta Laukaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen viranhaltijaa vastaan.

– Syyteharkinta koski vesikriisin hoitamista kokonaisuudessaan, kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorpi totesi.

Syytteeseen vastaa ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen sekä hänen alaisenaan työskennellyt terveystarkastaja.

– Syyttäjä on syylliset löytänyt. Katsotaan, mitä mieltä oikeus on, Lappalainen kommentoi.

Syytteiden sisältö tulee julkiseksi, kun asia aikanaan käsitellään käräjäoikeudessa. Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Poliisi tutki myös Äänekosken kaupungin vesihuollosta vastaavan energiayhtiön vastuuhenkilöiden toimet kriisissä. Toimitusjohtajan, tuotantopäällikön ja verkostoinsinöörin osalta syyttäjä teki päätökset syyttämättäjättämisestä, sillä näyttöä tahallisuudesta, törkeästä huolimattomuudesta tai edes huolimattomuudesta ei löytynyt. Päätösten mukaan näyttöä ei löytynyt siitä, että yhtiö oli viivytellyt toimissaan. Päätöksissä huomioidaan myös, että johto- ja tiedotusvastuu asiassa siirtyi bakteerilöydösten ilmituloa seuranneen kriisipalaverin jälkeen terveydensuojeluviranomaisille.

Vesikriisiin tapahtumat sijoittuvat syksyyn 2016, jolloin ainakin 120 henkilöä sairastui talousvesiverkostoon päässeestä jätevedestä. Nelisenkymmentä heistä on ilmoittautunut asianomistajaksi rikosprosessiin, joka käynnistyi Parantalan ja Hietaman alueen asukkaiden tekemällä tutkintapyynnöllä. Asukkaat moittivat etenkin tiedottamisen puutteita kriisin kestäessä.

Kriisi sai alkunsa tietyömaalla sattuneesta putkirikosta, joka johti paineen laskuun vesiverkostossa. Paineen lasku aiheutti jäteveden pääsemisen imeytymään talousvesiverkostoon ilmanpoistokaivossa, jossa oli sekä talousveden että jäteveden ilmanpoistimet. Sittemmin kyseiset, aikansa määräysten mukaan rakennetut, kaivot on tunnistettu rakenteeltaan riskikaivoiksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .