Vesileimoiltaan viallisia passeja löytynyt lisää – Poliisi pyrkii saamaan kaikki virheelliset passit vaihdettua

Viisumisivuiltaan virheellisiä Suomen passeja on paljastunut jonkin verran lisää. Ensimmäiset virheelliset passit havaittiin Lappeenrannasta Viipuriin suuntautuneilla risteilyillä tänä kesänä. Passien vesileimat olivat väärinpäin.

Lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen Poliisihallituksesta kertoo, että tietoon on tullut joitakin yksittäisiä virheellisiä passeja lisää sen jälkeen, kun asiasta tiedotettiin elokuussa.

– Muutamia yksittäisiä passeja on tullut lisäksi tietoon pääasiassa siten, että niiden haltijat ovat huomanneet asian tiedottamisen jälkeen, Piipponen sanoo.

Poliisihallitus aikoo tiistaina tiedottaa lisää viallisista passeista ja antaa ohjeet siihen, miten oman passinsa voi tarkastaa.

Virheelliset sivut ovat olleet ns. hirvipasseissa eli passeissa, joissa sivun alalaidassa on juokseva hirvi. Osassa näitä viisumisivuja on ollut joutsenta esittävä vesileima väärin päin.

Oma passi on helppo tarkistaa: katsomalla paperisivua valoa vasten voi nähdä, miten päin joutsen passissa uiskentelee.

Poliisihallituksen tietoon tuli aluksi kolme vesileimoiltaan virheellistä passia. Virheet havaittiin Venäjän rajaviranomaisten tarkastuksissa, eivätkä suomalaiset päässeet nousemaan maihin risteilymatkallaan Viipuriin. Lisäksi matkatoimistolla oli tietoa viidestä vastaavasta ongelmasta, joista ensimmäinen paljastui kesäkuun lopulla.

Virheelliset passit on tuotettu vuosina 2012–2016 Hollannissa, joten niitä on edelleen runsaasti voimassa. Kaikissa noina vuosina myönnetyissä passeissa ei kuitenkaan ole virheellisiä viisumisivuja. Vuosittain myönnetään 730 000–750 000 passia.

– Tätä on ollut hankala selvittää tuotannon laajuuden vuoksi, mutta nyt juurisyy virheille on selvinnyt, Piipponen sanoo. Piipposen mukaan asiasta tiedotetaan enemmän tiistaina, jotta kaikki vialliset passit saataisiin vaihdettua.

Vaikka omassa passissa olisi tämä kuvattu valmistusvirhe, on passi silti aito ja voimassa oleva matkustusasiakirja, rajavartiolaitoksesta kerrotaan. Asiasta on myös tiedotettu rajaviranomaisia laajasti ympäri maailman.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .