Vesilläliikkujille hyviä uutisia: Konnevesi ja Jyväskylä saavat uudet pelastusalukset, Jämsän ja Viitasaaren alukset päivitetään ajan tasalle

Keskisuomalaisten järvipelastajien pelastusalusrintamalla tapahtuu lähivuosina paljon hyvää. Suomen Meripelastusseuran Keski-Suomessa omistavia pelastusaluksia päivityskorjataan ja uusia aluksia hankitaan lähes 1,2 miljoonalla eurolla. Panostus on koko Suomen mittakaavassa merkittävä.

Kaluston päivitys alkaa Jämsästä, jossa järvipelastajien PV4-luokan alus pääsee päivityskorjaukseen jo ensi talvena. Jämsän pelastusaluksella on edessä moottorin vaihto. Aluksen korjauksen kilpailutus käynnistyy lähiaikoina ja korjaustelakka on toivon mukaan tiedossa, kun pelastustoiminnan kausi järvellä päättyy.

Parin vuoden sisällä myös Viitasaaren Järvipelastajien käytössä oleva PV4-luokan Wiitasaari-alus pääsee päivityskorjaukseen. Ainakin aluksen navigointilaitteistoa uusitaan. Myös nykyisen moottorin vaihtaminen on harkinnassa.

– 22-vuotias PV Wiitasaari on hyvin pidetty alus, mutta laitteisto ja järjestelmät alkavat olla käyttöikänsä päässä. Tapauskohtaisesti katsotaan, mitä alukselle lopulta pitää tehdä, jotta vene toimii ja se on käyttäjilleen turvallinen, kommentoi Suomen Meripelastusseuran aluskalustosta vastaava alustarkastaja Taneli Mauno.

PV Wiitasaari -aluksen päivityskorjaukseen arvioidaan kuluvan lopullisesta kokonaisuudesta riippuen 150 000– 200 000 euroa.

– Sekä Jämsän että Viitasaaren alusten korjauksiin käytetään merkittävä määrä rahaa. Alukset ovat rakenteiltaan hyvässä kunnossa, joten päivityskorjauksella saadaan aluksen elinkaarta reilusti pidennettyä. Uuden saman luokan veneen hankintahinta pyörii 800 000 euron kulmilla. PV4-luokan veneitä on käytössä myös merialueilla ja ne ovat uuden nykyluokituksen mukaan meripelastusseuran suurimpia pelastusaluksia.

Korjaustelakalle on lähivuosina menossa myös Korpilahden vene. Täysin uuden kaluston kanssa päästään työskentelemään jo ensi kesänä Konnevedellä, jonne hankitaan PV2-luokan vene meripelastusseuran viimeisimmästä uudisalushankintasarjasta. Muutaman vuoden sisällä vastaavanlainen uusi pelastusvene tulee myös Jyväskylään.

Täysin ilmaiseksi järvipelastusyhdistykset eivät veneitä saa käyttöönsä. Paikallisen seuran omarahoitusosuus on 15 prosenttia hankintahinnasta.

Varainhankintatoiminta onkin yksi järvipelastusseurojen arkea vapaaehtoisen pelastustyön rinnalla. Seurat muun muassa myyvät kannatustuotteita ja hankkivat tukijoita.

– Summat ovat isoja paikallisille yhdistyksille, pienellä paikkakunnalla omavastuuosuuden kasaan saaminen vaati paljon työtä, Mauno toteaa.

Muun muassa Viitasaarella järvipelastusseura etsii parhaillaan yrityssponsoreita, jotta rahoitus saadaan järjestymään.

– 15 prosenttia 150 000–200 000 eurosta on suuri summa vapaaehtoisille toimijoille. Yrityssponsorointia tarvitaan avuksi, jotta alus saadaan pidettyä Viitasaarella, kommentoi Viitasaaren Järvipelastajien puheenjohtaja Seppo Lappalainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .