Vesistöissä vain vähän sinilevää

Sinilevää on havaittu Suomen sisävesistöissä vasta vähän, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Merialueilla ei sen sijaan ole havaittu sinilevää lainkaan. Tilanne on tyypillinen alkukesälle.

Toukokuun helteet enteilivät sinilevän runsastuvan järvissä viikkoja aikaisemmin kuin yleensä, kertoo Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen STT:lle. Levää on havaittu vain hieman Uudenmaan Savijärven ja Kytäjärven, Lappeenrannan Haapajärven sekä Jyväskylän Tuomiojärven havaintopaikoilla. Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat estäneet sinilevän runsastumista. Viime viikkoina ei ole satanut, joten sadevedet eivät ole tuoneet mukanaan ravinteita järviin.

– Olosuhteet eivät ole sellaiset, jotka saisivat sinilevät nopeasti lisääntymään.

Se, kuinka nopeasti sinilevä voisi runsastua, on järvikohtaista. Yleensä rehevämmissä järvissä alkaa esiintyä sinilevää runsaammin heinäkuun alkupuolella, sinilevähuippu on yleensä heinä-elokuun taitteessa.

–  Vaikka meillä oli hyvin lämmin jakso ja sateinen syksy ja alkutalvi, uudelleen viilennyt sää, tuulet ja sateettomuus johtavat siihen, että merkittävää aikaistumista ei välttämättä olekaan.

Viikonloppuna poutasäätä

-

yöllä mitattu paikoin myös pakkasasteita

Lauantaina on luvassa poutasäätä koko maahan, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lämpötilat ovat tänään Etelä- ja Keski-Suomessa 13–18 astetta. Maan pohjoisosassa lämpötilat ovat 10–15 asteen välillä. Pohjois-Lapissa sää saattaa olla viileämpää.

Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla saattaa tulla lauantaina sadekuuroja, ja sunnuntai-iltana Lapissa voi tulla enemmänkin sadetta.

Sunnuntaina sää lämpenee hieman lauantaista. Lounais-Suomessa voidaan päästä 20 asteen yläpuolelle.

Hellettä voidaan mahdollisesti odottaa vasta maanantaina Lounais- ja Etelä-Suomessa. Toisaalta maanantaina on myös luvattu pilvistä säätä, päivystävä meteorologi kertoo. Tiistaina sää taas viilenee.

Pohjanmaalla yöpakkasia

Viime yönä Pohjanmaalla mitattiin pakkasasteita. Alajärvellä lämpötila laski –3,3 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan kesäkuiset yöpakkaset ovat tavanomaisia.

Maastopalovaroitukset ovat edelleen voimassa maan etelä- ja länsiosissa.

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.