Veteraanit saavat sittenkin rosvopaistia – perinteen piti päättyä Laukaassa jo viime vuonna, mutta toisin kävi

Laukaan kylpylähotelli Peurungassa tarjottiin torstaina rosvopaistia sotiemme veteraaneille. Vuodesta 1996 asti Peurungassa järjestetty tapahtuma oli määrä pitää viime vuonna viimeistä kertaa, mutta toisin kävi.

– Pidimme viime syksynä juhlalliset päättäjäiset, kunnes tammikuussa veteraaniliiton toiminnanjohtaja ilmestyi portilleni ja kysyi, olisiko mitään enää tehtävissä, että perinne voisi vielä jatkua, Kalevi Rönnqvist kertoo.

– Mieleeni juolahti, että tämä on puolustusvoimien juhlavuosi, ja veteraanit jos ketkä ovat osa sitä historiaa. Päätimme kutsua tapahtuman ja veteraanit vielä kerran koolle.

Rönnqvist on perinteen alullepanija yhdessä edesmenneen näyttelijän Leo Lastumäen kanssa. Lastumäki näytteli vuoden 1972 elokuvassa Lampaansyöjät, jossa päähenkilöt valmistavat 'metsästämistään' lampaista rosvopaistia. Elokuva perustuu Veikko Huovisen samannimiseen kirjaan vuodelta 1970. Nimenomaan Huovisen romaani teki rosvopaistin aikoinaan tutuksi suomalaisille.

Tänä kesänä rosvopaistia tarjotaan ympäri Suomen seitsemässä tapahtumassa, joihin on varattu yhteensä kahdeksansataa kiloa lampaanlihaa. Rönnqvistin mukaan liha on perinteisesti tullut ulkomailta, kuten Uudesta-Seelannista tai Espanjasta, koska kotimaiseen lihaan ei järjestäjillä ole varaa.

Peurunkaan on ennakkoon ilmoittautunut vajaat kolmesataa henkilöä. Määrään sisältyy veteraanien ja lottien ohella heidän läheisiään ja avustajiaan.

Tapahtuman järjestävät Kaatuneiden muistosäätiö, Kokkolan HalpaHalli ja Finnairin liikennelentäjien yhdistys. Lisäksi Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimisto, sotilaskoti ja Peurunka ovat mukana järjestämässä ja tukemassa tapahtumaa.

Rönnqvist ei uskalla sanoa, kokoontuvatko veteraanit tänään Peurungassa rosvopaistin äärelle viimeisen kerran.

– Todennäköisesti kerta on viimeinen. Vaan eihän sitä koskaan tiedä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .