Veturinkuljettajien työnseisaus peruuntui

Lisäys: Rautatiealan Unioni RAU ry on ilmoittanut lähiliikenteen veturinkuljettajien mielenilmauksen perumisesta. VR ja RAU ry löysivät keskusteluyhteyden sunnuntaina 6.10. ja työtaistelun tultua perutuksi sopivat neuvottelujen jatkamisesta

Veturinkuljettajien työnseisaus sotkee pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen maanantaina. Rautatiealan unioni (RAU) kertoo, että Helsingin VR lähiliikenneyksikön veturinkuljettajat eivät saavu maanantaina kello 3–9 alkaviin vuoroihin.

Työseisauksen vaikutus heijastuu kuitenkin pitkälle maanantai-iltaan, koska jos veturinkuljettajan työvuoro olisi alkanut vaikka kello 9 ja kestänyt kello 18 asti, myöskään mitään tälle vuorolle kuuluvaa junaa ei ajeta. Kello 9 jälkeen alkavat vuorot ajetaan.

Seisaus koskee kaikkia pääkaupunkiseudun lähijunia, eli Helsinkiin saapuvia ja sieltä lähteviä lähijunia, myös Riihimäelle ajavia R- ja Z-junia, kertoo RAU:n Helsingin veturinkuljettajien osaston varapuheenjohtaja Topi Lajunen STT:lle.

Lajusen mukaan päätös työnseisauksesta tehtiin tänään kello 17.

Työnseisaukseen osallistuu Lajusen mukaan kolmisensataa kuljettajaa. Kaukoliikennettä työnseisaus ei koske.

Myös RAU:n Riihimäen veturinkuljettajat ry:n veturinkuljettajat osallistuvat työnseisaukseen kello 3.30–9.

Lajusen mukaan kuljettajilla on valmius ajaa kuitenkin hätätilanteisiin liittyviä ajoja myös työnseisauksen aikana. Muutoin junat eivät Lajusen mukaan liiku aamulla. Hän arvioi, että esimiesvoimin junia ei ole mahdollisuutta ainakaan kovin montaa ajaa.

– Käytännössä totaalistoppi, Lajunen luonnehtii työnseisauksen vaikutuksia.

VR kertoo STT:lle tiedottavansa työseisauksen vaikutuksista pian.

"Toimiston työtehtäviä siirretään veturinkuljettajille vapaa-ajalla tehtäväksi ilman korvausta"

Liitto perustelee työnseisausta sillä, että VR on päättänyt tulkintaetuoikeuteen vedoten ottaa käyttöön toimintamallin, jossa niin sanotun heittovuoron työntekijä on velvoitettu vapaapäivänään, vuosiloman tai sairausloman aikana, ilman korvausta tai muuta vastiketta, käyttämään työvälineitä sekä työnantajan tietojärjestelmiä tulevan työvuoron ajankohdan selvittämiseksi. Kuljettajat katsovat työnantajan tietojärjestelmien ja työvälineiden käytön työksi.

– Veturinkuljettajat katsovat, että työnantajan tulkinta antaa työnantajalle oikeuden siirtää monia muitakin, tietojärjestelmiin liittyviä tehtäviä vapaa-ajalla suoritettavaksi, RAU:n Helsingin veturinkuljettajien osasto ry kirjoittaa tiedotteessa.

RAU kertoo, että se on vaatinut työehtosopimuksen vastapuolta Palvelualan työantajat PALTA:a puuttumaan jäsenyrityksensä toimintaan, koska tilannetta ei ole saatu ratkaistua työehtosopimuksen mukaisesti VR-Yhtymän sisällä.

– VR hakee tässä säästöjä siirtämällä toimiston työtehtäviä veturinkuljettajille vapaa-ajalla tehtäväksi ilman korvausta, vähän samaan tapaan kuin lipunmyynnissä on siirrytty itsepalveluun erilaisten sovellusten kautta. Työnantajan työnjohtovalta ei kuitenkaan ulotu työntekijöiden vapaa-aikaan, joten VR:n menettely ei ole lainsäädännön mukainen ja se on työehtosopimuksen vastainen, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

Juttua muokattu 21:38: VR kertoi tiedotteessaan, että mielenilmaus on peruttu ja lähijunat kulkevat normaalisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.