Mitä ihmettä keskellä kaupunkia tapahtui? – katso video tempauksesta

Aika pysähtyi hetkeksi Jyväskylän Kävelykadulla lauantaina hieman ennen puolta päivää. Kompassilla nähtiin nuorten mielenterveyskuntoutujien työllistymiseen huomiota kiinnittänyt yllätysperformanssi eli niin sanottu flash mob -kokoontuminen.

Kompassin keskelle istahtaneen lyömäsoittajan ympärille kerääntyi piiriin noin kahdenkymmenen henkilön joukko, joka eleettömästi paljasti takkiensa alta valkoiset, jyväskyläläistä Osaaminen edellä -kampanjaa mainostaneet t-paitansa. Seisottuaan hetken piirissä performanssiin osallistunut joukko hajaantui Kävelykadun ihmisvirtaan yhtä eleettömästi kuin oli paikalle saapunutkin.

– Kampanjan tavoitteena on vähentää mahdollisia ennakkoluuloja nuoria mielenterveyskuntoutujia kohtaan nimenomaan työntekijöinä ja sitä kautta tukea mielenterveyskuntoutujien työllistymistä. Tämän toteuttamiseksi on suunniteltu erilaisia keinoja ja toimia, joista flash mob -kokoontuminen Kompassilla oli ensimmäinen, kertoi tiimiharjoittelija Saara Kontio Music Against Drugs -yhdistyksestä.

Hänen mukaansa performanssilla haluttiin kampanjan esiin tuomisen ohella nostaa nuorten mielenterveysongelmat päivänvaloon ja keskusteluun.

– Tämä ei saisi olla vaiettu asia, vaan siitä pitäisi voida puhua, ja sitä kautta kun asioista puhutaan, tietoisuus lisääntyy ja ennakkoluulot vähentyvät, Kontio sanoi.

Neljän toimijan kampanja

Elokuussa Jyväskylässä käynnistyneen Osaaminen edellä -kampanjan takana on Music Against Drugs ry, joka järjestää kampanjan yhteistyössä Suvimäen Klubitalon, INNOverkon ja DuuniDekkarin kanssa. Kampanja on yhdistyksen tiimiharjoittelijoiden suunnittelema ja toteuttama nuorisojohtoinen projekti, ja osa laajempaa kehittämishanketta.

Music Against Drugs ry on käynnistänyt tänä syksynä paikallisen, nuorten työelämäosallisuutta edistävän Inklusiivinen tiimimalli -kehittämishankkeen, joka puolestaan on osa valtakunnallista Raha-automaattiyhdistyksen Paikka Auki -avustusohjelmaa. Sen tavoitteena on vahvistaa erityisesti työttömien nuorten työelämätaitoja sekä osallisuutta yhteiskunnassa ja työelämässä.

Saara Kontio on mukana kehittämishankkeessa tiimiharjoittelijana ja vetää sosiaalisen markkinoinnin ryhmää.

– Osaaminen edellä -kampanja käynnistyi oikeastaan sitä kautta, hän summasi.

Osaaminen edelle -kampanja kestää joulukuuhun. Osana kampanjaa yritetään vaikuttaa myös yrityksiin ja kannustaa heitä työllistämään nuoria mielenterveyskuntoutujia.

– Osana kampanjaa tehdään pro gradu -tutkielmaa, jonka on tarkoitus valmistua helmikuussa, ja joka tutkii asiaa nimenomaan yritysnäkökulmasta, Kontio kertoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .