Vie lapsesi lääkäriin, jos hänellä on hengitysvaikeuksia

Flunssainen lapsi pitää viedä lääkäriin, jos hänellä on hengenahdistusta tai hänen hengityksensä heikkenee nopeasti.

- Tällöin tutkitaan tarkemmin ja arvioidaan, onko sikainfluenssa kehittymässä vakavammaksi tai keuhkokuumeeksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virusinfektioyksikön johtaja Ilkka Julkunen

Julkusen mukaan usein jo soitto terveyskeskukseen tai sairaalaan kertoo, onko aihetta viedä lapsi lääkäriin.

THL:stä kerrotaan, että sikainfluenssan vakava komplikaatio on nimenomaan keuhkokuume tai vakava hengitysvajaus. Virus voi aiheuttaa keuhkokuumetta muutaman päivän kuluttua taudin alkamisesta. Joskus mukaan tulee myös bakteeritulehdus keuhkoissa, jolloin bakteerin aiheuttama keuhkokuume ilmenee myöhemmin.

Jos keuhkot eivät pysty hoitamaan elimistön hapensaantia, kunto voi romahtaa äkkiä.

Viruksen ja bakteerin yhteisesti aiheuttamassa keuhkokuumeessa potilas voi aluksi jopa toipua. Myöhemmin kunto heikkenee nopeasti.

Sikainfluenssassa sairastumisten ja myös vakavien komplikaatioiden määrä on kausi-influenssaa suurempi. Tämä johtuu siitä, että taudille alttiita ihmisiä on huomattavasti enemmän kuin kausi-influenssalle alttiita. Aiemmin sairastettu kausi-influenssa antaa yleensä pitkän suojan.

Suomessa sikainfluenssaan on kuollut 8-vuotias lapsi ja 25-vuotias nainen. Tauti ei silti ole lapsille ja nuorille vaarallisempi kuin vanhemmille. Tarkempi tutkimustieto puuttuu, mutta todennäköisesti kyseessä on tilastollinen sattuma.

Julkunen painottaa, että sikainfluenssan vakavat tautimuodot ja kuolemat ovat tilastollisesti hyvin harvinaisia.

- Yleensä lähes kaikki toipuvat sikainfluenssainfektiosta.