Viemäriin syntynyt Kyösti ja kaupan pihalle hylätty Mauri ovat nyt omistajiensa silmäteriä – tuontikoirien raivotautia tutkitaan pistokokeilla

Mauri, 4 vuotta, löytyi hylättynä kaupan pihalta, ja Kyösti, 2 vuotta, syntyi viemäriin Budapestin lähellä Unkarissa. Nyt koirat viettävät onnellisen touhukkaita päiviä Joensuun Reijolassa Sanna Raetsaaren ja Antti Kainulaisen lemmikkeinä.

Unkarilainen katukoirayhdistys otti koirat suojaansa ja hankki niille sijaiskodit. Raetsaari ja Kainulainen saivat koirat itselleen hakemuksen perusteella. Sikaa säkissä he eivät hankkineet.

– Tunsimme koirien taustat ja tavat. Mauri oli Unkarissa sijaishoidossa lääketiedettä opiskelevan ystäväni luona ja myöhemmin Maurin kaveriksi hankittu Kyösti oli sijaiskodissa saksalaisen eläinlääkäriopiskelijan luona, kertoo Kainulainen.

Sijaishoitajilta uudet omistajat saivat tietoja koirien luonteesta ja käyttäytymisestä. Ennen Suomeen tuontia koirien tunnistusmerkinnät, rokotukset ja madotukset laitettiin kuntoon ja niistä on merkinnät koirapasseissa.

– Pyysimme laittamaan koirille kaikki tarvittavat rokotukset ja antamaan lääkitykset. Suomeen tultua omana varotoimena emme aluksi laskeneet kumpaakaan koiraa muiden koirien seuraan, sanoo Kainulainen.

Koirien katukoiratausta näkyy edelleen niiden käyttäytymisessä – molemmat koirat arastelevat vieraita miehiä ja säikkyvät äkkinäisiä liikkeitä.

– Koiria on pitänyt kouluttaa paljon, etenkin poisoppimista on riittänyt, sanoo Raetsaari.

Raivotautirokotusmerkintöjä väärennetty

Kaikilla Suomeen tuotavilla rescuekoirilla terveysasiat eivät ole yhtä hyvin kuin Maurilla ja Kyöstillä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii pistokokein Venäjältä Suomeen tuotavista koirista raivotaudin vasta-ainetasoja. Alkuvuoden aikana tutkituista 36 koirasta peräti 15:llä ei ollut vasta-aineita raivotaudille. Lähes kaikki olivat katukoiria, jotka tulivat uuteen kotiin tai myyntiin Suomeen.

– Tulos yllätti meidät, toteaa jaostopäällikkö Kitty Schulman Evirasta.

Evira on ilmoittanut hälyttävistä tuloksista EU:n komissiolle ja muille EU-maille. Toiveena on, että eläinten tuontia EU:n ulkopuolelta kiristettäisiin.

– Raivotaudin kohdalla ratkaisu olisi se, että tuontikoiralta vaaditaan rokotuksen lisäksi myös raivotaudin vasta-ainetesti, sanoo Schulman.

Kaikilla pistokokeeseen osuneilla koirilla raivotautirokotukset olivat matkustusasiakirjojen mukaan kunnossa.

– Osaa koirista ei todistuksessa olevista merkinnöistä huolimatta todennäköisesti oltu rokotettu ollenkaan. Tällöin kyse on asiakirjaväärennöksestä, sanoo Schulman.

Evira pyrkii tutkimaan sata tuontikoiraa

Tarkempaa maakohtaista tietoa tuontikoirien terveydestä saadaan Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikön keväällä käynnistyneessä tutkimusprojektissa. Tähän mennessä noin 50 tuontikoiraa on ilmoitettu mukaan tutkimukseen. Tavoitteena on saada sata koiraa tutkituksi.

– Tutkimus on herättänyt kiinnostusta, ja tuontikoirien omistajilta on tullut runsaasti yhteydenottoja. Tutkimuksessa on mukana ainakin Venäjältä, Espanjasta ja Romaniasta tuotuja koiria, kertoo erikoistutkija Suvi Joutsen.

Koirista otetaan verinäyte, josta tutkitaan, ovatko koirien raivotautivasta-aineet nousseet rokotuksen jälkeen ja vastaako tilanne koiran maahantuontiasiakirjassa olevaa merkintää. Lisäksi selvitetään, onko koirissa mahdollisesti ihmiseen tarttuvia moniresistenttejä bakteereita. Koirien ulosteesta tutkitaan, onko siinä myyräekinokokin munia.

Sekä raivotauti että myyräekonokokki ovat lakisääteisesti vastustettavia, vaarallisia eläintauteja. Molemmat voivat tarttua ihmiseen ja ovat hengenvaarallisia.

Näytteet voidaan ottaa koirasta, joka on ollut alle kuukauden Suomessa ja joka ei ole Suomessa ollessaan saanut raivotautirokotusta eikä ekinokokkoosiin tehoavaa heisimatolääkitystä.

– Edelleen tuontikoirien omistajat voivat olla meihin yhteydessä, jos he haluavat koiran tutkimukseen, kannustaa Joutsen.

Näytteet analysoidaan myöhemmin syksyllä. Ensimmäisiä tuloksia tutkimuksesta on saatavissa ensi vuoden alkupuolella.

"Tärkeää, että tutkitaan"

Sanna Raetsaari ja Antti Kainulainen pitävät tärkeänä, että Suomeen tuotavien rescuekoirien terveydestä huolehditaan ja sitä tutkitaan.

– Suomessa ei ole vaarallisia eläintauteja, ja on tärkeää, ettei niitä tänne pääse tulemaankaan, sanoo Raetsaari.

Pariskunta on valmis ottamaan kotiinsa tulevaisuudessakin katukoiran, ainakin EU:n alueelta, vaikka se ei ratkaise katukoiraongelmaa. Mauri ja Kyösti kuitenkin pelastuivat katukoiran kovalta kohtalolta.

– Ovathan nämä meidän silmäteriä nyt, naurahtaa Kainulainen.

Eläinten tuontimääräykset vaihtelevat

Koirien tuontivaatimukset eroavat sen mukaan, tuodaan koira EU-maasta vain EU:n ulkopuolelta. Myyntiin tarkoitettuja koiria ja omistajan mukana kulkevia lemmikkejä koskevat osittain eri säännöt.

Kaikkien tuontikoirien pitää olla tunnistusmerkitty.

Kaikkien koirien pitää olla rokotettu raivotautia vastaan vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia. Uusintarokotuksessa ei tarvita varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä.

Koiralla pitää olla lääkitys ekinokokkoosia vastaan. Lääkitystä ei tarvita, jos koira tuodaan suoraan Suomeen Norjasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista tai Maltalta. Lääke on annettava 1–5 vuorokautta ennen rajanylitystä.

Rokotuksista ja lääkityksistä ja mahdollisesta lähtömaan eläinlääkärin kliinisestä tutkimuksesta pitää olla merkinnät lemmikkieläinpassissa.

Koiralla pitäisi olla myös rokotukset esimerkiksi penikkatautia ja parvovirusta vastaan, vaikka viranomaiset eivät näitä valvo rajanylityksessä.

EU:n ulkopuolelta myyntiin tuotaessa eläimelle tehdään aina eläinlääkinnällinen rajatarkastus joko Vaalimaalla tai Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Omistajan mukana matkustavat lemmikit tarkastaa Tulli hyväksytyillä rajanylityspaikoilla. Myytäville eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen tarkastus lähtömaassa ja tuontiasiakirjaksi vaaditaan EU:n virallinen lomake, jossa on eläinlääkärin todistukset raivotautirokotuksesta, ekinokokki-lääkityksestä ja kliinisestä tutkimuksesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .