Viennin päänavaus ei välttämättä riitä palvelualoille

PAMin Selin: Valmistaudumme puhtaasti liittokierrokselle.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on rekisteröinyt viennin päänavauksen työehtosopimusneuvotteluissa, mutta siinä päätetty palkankorotuslinja ei välttämättä palvelualoille riitä.

– Teknologiateollisuuden ratkaisu on jonkunlainen linja, mitä erityisesti työnantajat haluavat katsoa, mutta me valmistaudumme puhtaasti liittokierrokselle, sanoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin STT:lle.

Selinin mukaan PAM pyrkii kaventamaan naisten ja miesten välisiä palkkaeroja ja valmistautuu omiin neuvotteluihinsa sitä silmällä pitäen.

– Ynnäilemme sitä sillä lailla, mitä se edellyttää yksityisille palvelualoille, joissa piisaa sekä matalapalkkaisia naisia että matalapalkkaisia miehiä.

 Hän muistuttaa, että Suomen mallia ei saatu sovittua. Siinä vienti olisi määritellyt palkkakaton muille.

– Vienti on tärkeä, se antaa ylipäätään tasosta osviittaa muihinkin pöytiin. Meidän lähtökohta on kuitenkin katsoa omien toimialojen tilanteet.

"Metsäteollisuudelle järki käteen"

Sen sijaan Selin toivoo, että Metsäteollisuudelle tulee nyt järki käteen takkuavissa neuvotteluissa Paperiliiton kanssa.

– Jos Teknologiateollisuuden ratkaisu auttaa niissä neuvotteluissa, pitäisin sitä hyvänä ja tärkeänä, Selin sanoo.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen ei halunnut kommentoida STT:lle keskeneräisiä neuvotteluita.

Palvelualojen suurimpien toimialojen, kuten kaupan, matkailun ja ravintola-alan neuvottelut alkavat toden teolla vasta loppiaisen jälkeen. Valmista pitäisi olla tammikuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.