Vierailijakolumni: Myönsin viime keväänä olevani uupunut – nyt tiedän, miten olisin voinut välttää sen

Ylen Aamussa keskusteltiin työuupumuksesta sekä siitä, kuinka uupumuksen läsnäolo arjessa on kasvava ilmiö. Uupumus on läsnä myös opiskelijoiden elämässä valitettavan usein, eikä siihen huomata puuttua ajoissa.

Meistä jokaiselle on kerrottu mitä uupumus on, mutta miksi uupuminen on entistä yleisempää?

Itse myönsin oman uupumukseni vuosi sitten keväällä. Rakastin töiden tekoa. Kasasin ison kasan kursseja, otin osaa vapaaehtoistoimintaan ja haalin itselleni asiakastöitä. Elämäni näytti ulospäin menestyksekkäältä ja sisällöltään rikkaalta.

Totuus oli toinen. Metsästin täydellistä tulevaisuutta hyvinvointini kustannuksella.

 

Uupumisen välttämiseksi meidän tulisi oppia johtamaan itse itseämme. Itsensä johtamisen tarkoituksena on oppia tunnistamaan ja kitkemään haitalliset ajattelumallit, sekä reflektoimaan omaa tekemistään.

Toiseen asteen koulutuksessa tulisi korostaa näitä taitoja, sillä monilta opiskelijoilta puuttuvat työkalut uupumuksen estämiseksi. Lisäksi tulisi painottaa kalenterin käytön, vapaa-ajan sekä riittävän levon merkitystä.

Pelkästään uupumuksesta toitottaminen vuodesta toiseen ei riitä.

 

Oman uupumiseni olisin välttänyt edellä mainittujen oppien avulla. Kalenterin käytön ollessa olematonta varasin itselleni liian vähän vapaa-aikaa. Johtamisen puute taas korostui huonojen ajattelumallien muodossa.

Yleinen lausahdukseni olikin usein ”jos teen vielä tämän” kellon lähestyessä iltayhdeksää.

 

Kaikkea vastuuta opiskelijoiden jaksamisesta ei voi kuitenkaan sysätä oppilaitosten niskaan. Haitalliset ajattelumallit rakentuvat yleensä jo kotona. Jos oman suvun perinteenä on käydä lukio ja hakeutua yliopistoon, millaisen paineen se aiheuttaa nuorelle? Entä jos nuori haluaakin olla asiakaspalvelija vaateliikkeessä?

Kotiympäristön tulisi olla avoin keskustelulle ja nuoren omille haaveille. Kenenkään ei tarvitse opiskella lääkäriksi tai pelata jääkiekkoa haluamattaan. Nuoren päätyessä alalle, joka ei kiinnosta, opiskelu ja mahdollinen ura vain uuvuttavat.

 

Kotoa tai yhteiskunnalta on voitu oppia myös malli jatkuvasta suorittamisesta. Vapaa-ajalla huilaamisesta tunnetaan syyllisyyttä. Tämä yhdistettynä väärään alaan, itsejohtamistaitojen puutteeseen ja muihin mahdollisiin haasteisiin aiheuttaa loppuun palamisen.

Loppuun palaminen voi pahimmallaan olla este työelämään siirtymiselle.

Meidän tulee yhteiskuntana kiinnittää huomiota toistemme hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Miten huomaisimme opiskelijoiden uupumuksen ajoissa? Mitä toimenpiteitä teemme, etteivät nuoret ylipäänsä uupuisi?

Milloin olet itse viimeksi kysynyt läheisiltäsi, miten he oikeasti jaksavat?

 

Kirjoittaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn hallituksen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tutkija näkee varovaisen signaalin koronarajoitusten toimivuudesta – "Nyt pitää malttaa ja katsoa, mihin tämä menee"

Hengitysvaikeudet ovat piinanneet jyväskyläläistä perhettä jo viikkoja, ambulanssia tarvittu neljästi – koronavirustestiin ei kuitenkaan ole ollut asiaa

"Kyllä tässä nyt leikitään hengillä" – Jyväskyläläinen linja-autonkuljettaja Juha Kiikka tekee töitä hankalissa oloissa ja pelkää terveytensä puolesta

Legendaarisen Hotelli Keurusselän rahoituspäätökset tehtäneen huhtikuussa – tällaisista summista puhutaan

Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"

Lumi- ja räntäsade on muuttanut ajokelin huonoksi monissa Etelä-Suomen maakunnissa

Hallitus linjaa tänään uuden omistajapolitiikkansa – valtion pörssiyhtiöiden hallitusten palkkiot yksi keskeisimmistä kysymyksistä

Syytteensä pääosin myöntänyt Niko Ranta-aho pääsee tänään ääneen Katiska-huumejutussa

Glasgow’n ilmastokokous ja Kunmingin biodiversiteettikokous siirtyvät koronapandemian vuoksi

Keskisuomalainen varusmies sai lomallaan koronaoireita mutta ei pääse testiin, vaikka armeijan lääkäri käski – "Mitä nyt tehdään", kysyy turhaantunut isä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.