Vieras kieli alkaa yhä useammilla jo ekaluokalla – kaikilla ensi vuoden syksystä lähtien

Vieraan kielen opetus alkaa yhä useammilla koululaisilla jo ensimmäisellä luokalla. Eri paikkakunnat ovat aikaistaneet kieltenopetusta kokeiluilla, jotka jatkuvat myös alkavana kouluvuonna.

Valtion tukemat kokeilut painottuvat eteläiseen ja läntiseen Suomeen. Hallitus päätti kevään kehysriihessä, että kieltenopetus aikaistuu koko maassa ensi vuoden syksystä lähtien. Ensimmäistä vierasta kieltä eli A1-kieltä ryhdytään opettamaan kaikille jo ykkösluokan keväällä.

– Se lisää koulutuksellista tasa-arvoa, että varhaisen kielenoppimisen mahdollisuudet eivät ole kotipaikasta kiinni, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Nyt aloittavat ekaluokkalaiset ovat siten viimeinen ikäluokka, jolla vieras kieli voi alkaa vasta kolmannella luokalla. Jäävätkö vanhemmat oppilaat pian kielitaidossa nuorempien jalkoihin?

Suomalaisten kielitaitoa selvittänyt professori Riitta Pyykkö pitää tärkeämpänä sitä, että alueellisia eroja kieltenopetuksessa saadaan nyt kavennettua.

– Tietysti aina kun tulee muutos, seuraava ikäluokka saa vähän erilaisen opetuksen.

Myös Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso tähdentää, että samaan ikäluokkaan kuuluvilla oppilailla on oltava yhdenvertainen osaamistaso jatko-opintoja ajatellen.

– Tämä on oikeudenmukainen suunta, kun vastedes kaikki saavat yhdenvertaisesti varhennettua kielenopetusta. Se on enemmän kuin aikaisemmilla ikäluokilla, mutta kehitys on totta kai positiivinen.

Päätöstä on perusteltu muun muassa sillä, että lasten herkkyyskausi vieraiden kielten oppimiseen kannattaa hyödyntää nykyistä paremmin.

Ykkös- ja kakkosluokkalaisille tulee muutoksen seurauksena keskimäärin yksi tunti viikossa lisää opetusta lukuvuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.