Vierastaan puukolla Äänekoskella iskeneen tuomio aleni hovioikeudessa kahdella vuodella

Vierastaan lapaluun kohdalle puukottanut mies syyllistyi teollaan törkeään pahoinpitelyyn, arvioi Vaasan hovioikeus ja alensi Keski-Suomen käräjäoikeuden Roope Markus Tapani Niiraselle, 27, tapon yrityksestä tuomitsemaa rangaistusta. Mies sai käräjäoikeudesta neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Nyt hovioikeus alensi rangaistuksen kahteen vuoteen ja kahteen kuukauteen.

Tuomittu on sekä käräjä- että hovioikeudessa kiistänyt puukottaneensa vieraanaan ollutta miestä. Hänen mukaansa mies on voinut puukottaa itseään saadakseen rahaa. Hän vetosi myös muun muassa siihen, ettei asunnoltaan takavarikoidusta puukosta löytynyt uhrin DNA:ta.

Mies sai hartiaansa lapaluun kohdalle pistohaavan vuosi sitten maaliskuussa Äänekoskella. Iltaa oli vietetty ravintolassa, josta oli siirrytty tuomitun asunnolle. Uhri itse ei muista tapahtumia. Tuomittu kertoi vieraansa ryhtyneen vaatimaan häneltä rahaa puskien päälleen, jolloin hän myönsi lyöneensä miestä nyrkillä hätävarjeluna.

Asunnolla ollut nainen sen sijaan kertoi tuomitun kimpaantuneen vaatiessaan mieheltä takaisin hänelle aiemmin lainaamaansa 20 euroa. Naisen mukaan tuomittu löi miestä, uhkasi tappamisella ja piti esillä myös puukkoa. Puukolla lyömistä nainen ei havainnut. Miehen haava huomattiin vasta myöhemmin kotona.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi vamman syntyneen tahallaan teräaseella voimakkaasti iskemällä. Naisen kertomuksen perusteella hovioikeus sulki pois hätävarjelutilanteen. Myös väitettä siitä, että mies olisi puukottanut itse itseään hovioikeus piti epätodennäköisenä. Hovioikeus huomioi myös, ettei DNA:n puuttuminen poissulje esineen käyttämistä tekovälineenä. Kokonaisarvion perusteella hovioikeudelle ei jäänyt järkevää epäilystä miehen syyllisyydestä.

Lapaluun kohdalle pysähtynyt isku ei kuitenkaan ollut hovin mukaan erityisen vaarallinen, eikä kuolema menettelyn varsin todennäköinen seuraus. Tämän vuoksi syyte tapon yrityksestä hylättiin ja syyksi luettiin törkeä pahoinpitely. Käräjäoikeuden miehen maksettavaksi tuomitsema 3 500 euron kärsimyskorvaus alennettiin 2 500 euroon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .