Vierastyövoiman kohtelu väritti vappupuheita

Vappupäivän poliittisissa puheissa vaadittiin sekä hallitusta että työnantajia tilille vierastyövoiman kohtelusta. SDP:n Eero Heinäluoman viikko sitten esittämien näkemysten innoittamana useat vasemmistopuhujat peräsivät toimia suomalaisten työehtojen noudattamiseksi.

Ay-liikkeen puhujat ovat syyttäneet työnantajia pyrkimyksestä luoda Suomeen kahdet työmarkkinat. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti Raumalla, että Suomessa tarvitaan ulkomaista työvoimaa jatkossakin. Aallon mielestä lähtökohta kuitenkin on, että tänne tullaan töihin suomalaisilla työehdoilla.

Aalto piti surkuhupaisana EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin vaatimusta, että ay-liikkeen olisi valittava työurien pidentämisen ja työperäisen maahanmuuton välillä.

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa korosti Joensuussa, että SAK ei vastusta työvoiman maahanmuuttoa. Vierastyövoima ei kuitenkaan saa olla halpatyövoimaa.

Keskustan johtoon pyrkivä ministeri Mari Kiviniemi esitti Hyvinkäällä, että uusien ydinvoimaloiden rakennuslupiin liitettäisiin ehdoksi suomalaisen työlainsäädännön noudattaminen ja sen valvonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.