Viestintävirasto: Jälleen uusia tapauksia tietojenkalastelusta

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus kehottaa jälleen suomalaisia erityiseen varovaisuuteen verkkopankkia käytettäessä. Viime viikkoina keskus on saanut useita ilmoituksia tietojenkalastelusivustoista, jotka esiintyvät uutisina tai muina uskottavina verkkosivuina.

Sivustot voivat olla suomenkielisiä ja ne muistuttavat ulkoasultaan uutissivustoja tai verkkopankkien kirjautumissivuja, Viestintävirasto kertoo.

Kalastelua on tehty sähköposteilla, joita on lähetetty muun muassa Tullin nimissä. Jos käyttäjä syöttää linkin takaa löytyvälle sivulle pankkitunnuksensa, joutuvat ne vääriin käsiin ja tililtä voidaan siirtää luvattomasti rahaa. Sähköpostitunnusten päätyminen vääriin käsiin taas mahdollistaa sen, että hyökkääjä voi vaatia salasanapalautuksia muille tileille. Käyttäjän iskiä lisää samojen salasanojen käyttö eri palveluissa.

Viestintävirasto neuvoo, että verkkopankkia käytettäessä kannattaa varmistaa selaimen osoiterivillä oleva osoite, että se vastaa verkkopankin osoitetta. Verkkopankkiliikenteen tulisi olla suojattu https-yhteydellä. Selaimen osoiteriville tulee tällöin salattua yhteyttä kuvaava lukon kuva ja lukkoa klikkaamalla voi tarkistaa salatun yhteyden varmenteen tiedot. Jos lukkoa ei näy, salatusta yhteydestä kertoo myös "https://"-tunniste osoitteen edessä.

Mikäli mieleen hiipii epäilys tietojenkalastelun uhriksi joutumisesta, kannattaa tällöin olla yhteydessä palveluntarjoajaan ja vaihtaa salasana.