Vihaa lietsova ja solvaava Facebook-kirjoittelu toi tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

57-vuotias mies on saanut ehdollisen vankeustuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mies tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Oikeus määräsi lainvastaisiksi katsotut kirjoitukset poistettaviksi yleisön saatavilta.

Mies syyllistyi rikokseen 2015–2017 julkaisemalla Facebookissa kirjoituksia ja kuvia omalla seinällään sekä kommentoimalla muiden seinillä olleita kirjoituksia ja kuvia. Oikeus huomioi tuomiossaan, että esimerkiksi ankarakin maahanmuuttopolitiikan arvostelu ei sellaisenaan ole rangaistavaa.

Oikeus katsoi kuitenkin selvästi näytetyksi, että mies kirjoituksissaan uhkasi, panetteli ja solvasi tummaihoisia ihmisiä ja muslimeja. Oikeuden mukaan mies kuvasi kyseisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset rikollisina ja muihin ihmisiin nähden ala-arvoisina loukaten siten heidän ihmisarvoaan. Kirjoituksissa oli oikeuden mukaan kyse myös kyseisiä ryhmiä vastaan tapahtuneesta väkivaltaan kiihottamisesta ja siihen rinnastettavasta vihan lietsomisesta.

Oikeus piti tekoa normaalia vakavampana, sillä kirjoituksia oli 25, ne olivat erityisen loukkaavia ja uhkaavia ja miehellä oli ollut yli 1 400 kaveria Facebookissa.

Mies myönsi kirjoittaneensa viestit, mutta ei mielestään syyllistynyt asiassa rikokseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .