Vihapuhe ja häirintä rajoittavat jo ihmisten liikkumista Suomessa

Tyypillisesti kyse on sanallisesta loukkaamisesta, nimittelystä tai nöyryyttämisestä.

Vihapuhe ja häirintä vaikuttavat sen kohteeksi joutuneen mielenterveyteen ja turvallisuuden tunteeseen, kertoo oikeusministeriön teettämä selvitys. Selvityksessä oli mukana seksuaalisten, etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajia, maahanmuuttajia ja vammaisia ihmisiä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi välttävänsä joitakin paikkoja, koska pelkää joutuvansa vihapuheen tai häirinnän kohteeksi. Joka kolmas kertoi välttävänsä joissakin paikoissa liikkumista läheistensä kanssa.

Vihapuhetta ja häirintää kohdataan yleisimmin kaduilla, puistoissa ja muissa julkisissa paikoissa. Se on tyypillisesti sanallista loukkaamista, nimittelyä tai nöyryyttämistä. Tekijät ovat useimmiten tuntemattomia.

Toiseksi yleisimmin vihapuhetta tulee vastaan internetissä, etenkin sosiaalisessa mediassa ja yleisillä keskustelupalstoilla.

Esimerkiksi maahanmuuttajat kertoivat kyselyssä ulkonäköään tai vieraskielisyyttään halventavasta vihapuheesta, seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat naiset taas miesten seksuaalisväritteisestä häirinnästä.

Vain pieni osa kyselyyn vastanneista oli kertonut vihapuhekokemuksistaan viranomaisille. Useimmat kertoivat, että eivät uskoneet viranomaisten tekevän asialle mitään.

Selvityksessä ei oteta kantaa siihen, ovatko vastaajien kokemukset rangaistavaa vihapuhetta.

 

 

Kyseessä on ensimmäinen vihapuhetta koskeva selvitys Suomessa. Jatkossa sellainen on tarkoitus tehdä joka neljäs vuosi.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.