Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Vihreän Langan päätoimittajina vuosien varrella työskennelleet pitävät valitettavana, että vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen. Päätös rahoituksen lopettamisesta johtaa lehden lakkauttamiseen, ja lehden viimeinen numero ilmestyy joulukuussa.

Lehden nykyinen päätoimittaja ja toimitusjohtaja Riikka Suominen kuvailee tunnelmia surullisiksi ja järkyttyneiksi.

–  En usko tämän liittyvän siihen, mitä me olemme tehneet. Se liittyy isompaan yhteiskunnalliseen kehitykseen, jossa halutaan vähemmän journalismia ja enemmän viestintää, Suominen sanoo.

–  Mielestäni se on tappio moniääniselle keskustelulle ja tappio demokratialle.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puoluelehti pystyy tavoittamaan vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä eikä levikin kasvattaminen ole onnistunut 450  000 euron vuosittaisella rahoituksella. Puoluelehdeltä vapautuvien varojen suuntaaminen on suunnittelun alla.

Liikasen mukaan puolueen ensisijainen tehtävä ei ole journalismin kustantaminen vaan vaikuttaminen politiikan kautta.

–  Meidän suurin painoarvo suomalaisen riippumattoman journalismin ja sananvapauden kannalta on puolustaa niiden toimintaedellytyksiä politiikan puolella. Se on paljon isompi asia kuin se, julkaistaanko me yhtä lehteä, jonka levikki on vielä aika pieni, Liikanen sanoo STT:lle.

Monella puoluelehdellä vaikeaa

Puoluelehtiä rahoitetaan puoluetuesta, jonka suuruus riippuu puolueen kansanedustajien määrästä. Vihreät sai kevään vaaleissa viisi lisäpaikkaa eduskuntaan, mikä tarkoittaa, että vihreiden puoluetuki kasvoi noin 740  000 eurolla vuositasolla. Ensi vuonna vihreät on saamassa puoluetukea runsaat 3,5 miljoonaa euroa.

Päätoimittaja Suominen sanookin, ettei osannut odottaa lehden rahoituksen päättymistä vihreiden vaalimenestyksen jälkeen.

Monissa muissakin puoluelehdissä on ollut tuulista. Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kävi vaalitappion jälkeen yt-neuvottelut, joissa päädyttiin noin yhdeksän henkilötyövuoden karsimiseen. Myöskään vasemmistoliiton Kansan Uutiset ja SDP:n Demokraatti eivät ole välttyneet irtisanomisilta.

Vihreä Lanka on ilmestynyt vuodesta 1983. Vihreän Langan toimituksessa työskentelee kuusi ihmistä.

Entiset päätoimittajat pahoillaan

Vihreän Langan ensimmäinen päätoimittaja, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää lehden rahoituksen lopettamista valitettavana.

–  Kyllä se on surkea kehitys, jos poliittiset printtilehdet häviävät, hän sanoi eduskunnassa STT:lle.

Haaviston mukaan lehdellä on ollut tärkeä rooli jäsenistön tiedon ylläpitäjänä ja keinona saada uusia ihmisiä mukaan liikkeeseen.

Myös entinen päätoimittaja Osmo Soininvaara ilmaisi Twitterissä olevansa tyrmistynyt Vihreän Langan kohtalosta.

–  Some-maailma ei korvaa journalismia, hän muotoili.

Puoluesihteeri: Työt ja luottamustoimet eivät saa mennä sekaisin

Vihreiden päätös lopettaa puoluelehti Vihreän Langan rahoittaminen herätti keskustelua päätöksen tehneen puoluehallituksen kytkennöistä. Helsingin Sanomat pohti, vaikuttiko lehden lakkauttamiseen se, että kaikki puoluehallitukseen kuuluvat kolme varapuheenjohtajaa työskentelevät viestintätoimistoissa.

Vihreiden varapuheenjohtajiksi valittiin kesäkuussa Jaakko Mustakallio, Riikka Karppinen ja Fatim Diarra. Mustakallio on töissä Ellun Kanoissa, Karppinen Milttonissa ja Diarra Pohjoisranta BCW:ssä. Diarra vakuuttaa HS:lle, että päätös lakkauttamisesta olisi tehty, vaikka kukaan heistä ei istuisi puoluehallituksessa.

Lehdessä pohditaan myös puolueiden kytköksiä viestintätoimistoihin laajemmin. Varapuheenjohtajilla on HS:n mukaan pääsy esimerkiksi ministeriryhmän kokouksiin. Ongelmatilanne voisi syntyä, jos yritysasiakkaat pystyisivät puoluejohdossa istuvien viestintätoimistojen työntekijöiden avulla vaikuttamaan puolueen ja maan hallituksen päätöksentekoon. Diarran mukaan näin ei pääse tapahtumaan.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puolueessa pidetään pelisäännöistä tarkkaan kiinni.

–  Työt ja luottamustoimet eivät saa mennä sekaisin.

Hän myös korjaa väitteen, että varapuheenjohtajat saisivat osallistua ministeriryhmän kokouksiin. Hallitusryhmän kokouksiin heillä kuitenkin on pääsy.

–  Hallitusryhmässä puolueen ja eduskuntaryhmän johto osallistuu vihreiden päivänpolitiikan johtamiseen.

Liikasen mukaan päätös puoluelehden lakkauttamisesta tehtiin puoluehallituksessa yksimielisesti, vaikkakin "pitkän keskustelun jälkeen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.