Vihreän oluen arvoitus

Lauantaina vietettiin Pyhän Patrikin päivää, joka on samalla Irlannin kansallispäivä.

Irlantilaisilla on tapana juhlia kansallispäiväänsä riehakkaasti. Se on huomattu myös vihreän saarivaltion ulkopuolella, ja hiljalleen perinne on rantautunut Atlantin ylitse Suomenkin kamaralle.

Jyväskylän keskustassa Gummeruksenkadulla sijaitsevassa Parnell´s-irkkupubissa varauduttiin lauantaina alkuillasta kiireiseen, mutta iloiseen iltaan.

– Ravintola on koristeltu tunnelmaan sopivasti. Tarjoilemme Guinnessia, jaamme asiakkaille vihreitä hattuja ja bändikin on tulossa soittamaan irlantilaissävelmiä. Tänä vuonna juhlapäivä sattui lauantaille, mutta mikäli Pyhän Patrikin päivä osuu viikonpäivälle, riittää asiakkaita yhtä paljon kuin viikonloppuiltaisin, kuvaili ravintolapäällikkö Hanna Nurmi illan sapluunaa.

Yksi Pyhän Patrikin kunniaksi kohotetuista juomista on Irlannin niittyjen väristä muistuttava vihreä olut. Jyväskylässä sitä on tarjoillut aikanaan Vihreä Haltiatar, mutta tänä vuonna vihreä mallasjuoma on ollut kiven alla, eikä juomaa perinteisesti valmistanut panimo ole pystynyt toimittamaan kyseistä erikoisuutta Suomeen asti.

– Mikään laki ei kuitenkaan estä elintarvikevärin lorauttamista oluen sekaan. Mekin hankimme hieman vihreää väriä Pyhän Patrikin päivän varalle, jos jonkun ehdottomasti täytyy päästä nostamaan vihreää oluttuoppia, vinkkasi olutravintola Vihreän Haltiattaren vuorovastaava Ville Heiskanen.

Irlantilaisten suosimaa tummaa Guinness-olutta kuitenkin riittää Jyväskylän ravintoloissa. Ravintoloiden on pantava Guinnessiin osalta tilaukset vetämään jo pari viikkoa ennen Pyhän Patrikin päivää varmistaakseen oluen riittävyyden.

Jyväskylän keskustan Alkosta puolestaan kerrottiin lauantaina, etteivät irlantilaiset oluet ole liikahtaneet hyllystä sen kummemmin kuin normaalina viikonloppuna.

Hanna Nurmi toteaakin, että Pyhän Patrikin päivä on sosiaalinen tapahtuma, jolloin käydään pubissa tapaamassa ystäviä.

– Se on monelle vuoden ainoa päivä, jolloin saa luvan kanssa munata itsensä iso vihreä hattu päässä. Arvioisin, että tänään menee kaupaksi 400 – 500 Guinness-tuoppia, ja koska sellaisen laskeminen on hidasta puuhaa, tulee kiirettä pitämään.

Ei ravintolaa - ei juhlia

Pyhän Patrikin päivän juhlatunnelmaan virittäytyminen voi olla hankalaa, jos kunnon irlantilaismiljöö puuttuu. Esimerkiksi Äänekoskella oli vielä muutama vuosi takaperin vireä Suomi-Irlanti -seuran osasto, mutta paikallisen irkkubaarin lopetettua myös Ääneseudun osaston toiminta lopahti.

Seura on yhä olemassa, mutta puheenjohtaja Pasi Peuranen kertoi viettävänsä Pyhän Patrikin päivän iltaa rauhallisesti kotioloissa omia syntymäpäiväkahvejaan nauttien.

– Irlannissa on tapana syödä Pyhän Patrikin päivänä lammasta, mutta Suomessa se ehkä painottuu enemmän pääsiäisen vieton yhteyteen.

Kahviseurakseen Peuranen kertoi kuitenkin saaneensa liudan musikantteja, joiden kanssa oli tarkoitus soitella irlantilaisia kansansävelmiä illan ratoksi. Peuranen itse aikoi tarttua kitaraan.

– Irlantiaktiivien juhlinta on keskittynyt viime vuosina pääkaupunkiseudulle. Rakkaus irlantilaiseen kulttuuriin, tummaan olueen ja musiikkiin yhdistää ihmisiä edelleen, Peuranen mietti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .