Vihreät esitteli karsittavia yritystukia – leikkaisi kilometrikorvauksista ja työmatkavähennyksistä

Touko Aallon mielestä hallitus olisi vallan hyvin voinut jo tehdä päätöksiä yritystukien karsimisesta budjettiriihessään.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on esitellyt puolueen ehdotuksia yritystukien karsimisen pohjaksi.

Aalto esitteli politiikan toimittajien lounastilaisuudessa listaa, jolta löytyvät muun muassa leikkaukset kilometrikorvauksiin ja työmatkavähennyksiin.

– Nykyiset kilometrikorvaukset ovat ylikompensoivia, ne kompensoivat liian paljon myös auton omistamista. Me emme ole leikkaamassa kaikkia kilometrikorvauksia pois, vaan leikkaamassa ylikompensaatio-osuudesta, Aalto sanoo.

Työmatkavähennykset kaipaisivat Aallon mukaan isomman remontin kohti kilometrikohtaisuutta. Ensiaskeleena vihreät leikkaisivat niitä niin, että vähennykset ohjaisivat julkisen liikenteen käyttöön siellä, missä sitä on hyvin tarjolla.

– Nykyään työmatkavähennykset kohdistuvat liiaksi yksityisautoiluun – 80 prosenttia kohdistuu pääkaupunkiseudulle, missä on paljon erilaisia joukkoliikenteen vaihtoehtoja ja myös ruuhkia, Aalto sanoo.

Siellä missä ei ole mitään vaihtoehtoa oman auton käytölle, autoilu voisi olla Aallon mukaan hieman edullisempaa, kuten maaseudulla ja syrjemmällä seudulla.

Vihreät on nostanut kilometrikorvausten ja työmatkavähennyksen leikkauksia esiin jo vuoden 2016 vaihtoehtobudjetissaan. Nyt ne ovat osa yritystukien karsimisen ensiaskelten listaa, jolta löytyvät myös muun muassa dieselin alennettu verokanta sekä teollisuuden energiaverojen palautus.

Aalto moittii hallitusta siitä, että se on leikannut paljon koulutuksesta ja perusturvasta ja sanonut, ettei tälle ole vaihtoehtoja. Hänen mielestään hallitus olisi voinut kaiken tutkitun datan pohjalta tehdä päätöksiä jo budjettiriihessä.

Aalto pitää erittäin kummallisena sitä, ettei vero- ja yritystukia voida edes käsitellä, vaikka valtioneuvoston itse tilaamissa selvityksissä näkyy hyvin selvästi joidenkin vero- ja yritystukien tehottomuus. Selvitysten mukaan iso osa vero- ja yritystuista ovat myös sellaisia, etteivät ne uudista yhteiskuntaa ja ovat haitallisia ympäristölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.