Vihreät haluaa Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2030 mennessä – metsänomistajille maksettava puiden kasvamisesta

Vihreät esittää, että Suomesta pitäisi saada hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä eli reilussa kymmenessä vuodessa. Tämä edellyttää puolueen mukaan hiilinielujen vahvistamista.

–  Hiilineutraalius 2030 mennessä ei ole mahdollinen, ellei pidetä huolta hiilinieluista, sanoo STT:lle vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.

Suomen kansallinen tavoite hiilineutraaliudelle on vuosi 2045. Se on vihreiden varapuheenjohtajan Veli Liikasen mukaan täysin riittämätön. Hän lisää, että neutraalius ei riitä.

–  Kyse ei ole pelkästään hiilineutraaliudesta, vaan meidän pitää päästä mahdollisimman pian sellaiseen tilanteeseen, että päästöjen sidonta on suurempi kuin meidän päästöt, ja siinä meidän hiilinielut ovat avainasemassa, Liikanen sanoo.

Hiilinegatiivisuus pitäisi vihreiden mukaan saavuttaa heti 2030-luvun alussa.

Puolueen mukaan metsätalouden tukia voisi ohjata metsien säilyttämiseen

Vihreiden mukaan metsänomistajia pitäisi kannustaa hiilensidontaan maksamalla heille siitä, että metsien annetaan kasvaa. Metsien kiertoaikaa pitäisi puolueen mukaan kasvattaa tämänhetkisestä 60–80 vuodesta 80–120 vuoteen.

Metsien kasvatusmaksun rahoittamiseksi voitaisiin suunnata uudelleen metsätalouden tukia, ehdotuksessa sanotaan.

Hakkuumäärä pitäisi kasvattamisen sijaan pitää nykyisellään tai pienentää.

–  Esimerkiksi vuoden 2014 hakkuutasolla eli noin 65 miljoonalla kuutiolla metsien hiilinielu kasvaisi 7–14 miljoonalla hiilidioksiditonnilla verrattuna vuoteen 2017, ja se turvaisi myös metsäluonnon monimuotoisuutta, vihreiden ehdotuksessa sanotaan.

Vihreät esittää myös turpeenpoltosta luopumista.

–  Juuri hallitus on antanut eduskunnalle esityksen kivihiilen kiellosta vuoteen 2029 mennessä. Vähintään poliittisena signaalina voisi antaa sen, että myös turpeenpoltolle tullaan asettamaan takaraja, Hassi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.