Vihreät ja perussuomalaiset harkitsevat puoluekokouksen pitämistä vasta syksyllä – Touko Aallon tilanne ei vaikuta pohdintaan

Vihreissä ja perussuomalaisissa harkitaan ylimmän päättävän elimen, puoluekokouksen pitämistä kevään vaalisuman takia vasta ensi syksynä. Ensi keväänä on varmuudella eduskunta- ja eurovaalit mutta mahdollisesti myös maakuntavaalit.

– Olemme pohtineet, kuinka pian vaalien jälkeen on käytännössä mahdollista järjestää puoluekokous niin, ettei kokouksen järjestämiseen käytettävä energia ole pois vaalityöstä. Vaihtoehdot ovat joko niin myöhään kesäkuussa kuin mahdollista ennen lomakauden alkua tai elo-syyskuussa, kertoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Touko Aallon sairausloma ei vaikuta päätökseen

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti torstaina jäävänsä sairauslomalle uupumuksen takia. Puoluesihteerin mukaan Aallon ilmoitus ei vaikuta millään tavalla vihreiden puoluekokouksen ajankohtapohdintaan.

Miettinen vakuuttaa, ettei puoluekokousta myöskään aikaisteta Aallon tilanteen takia.

– Missään sisäisessä keskustelussa ei ole esitetty eikä edes väläytetty, että olisi mitään mieltä pitää puoluekokous esimerkiksi vuoden alussa. Kokous on järkevintä pitää, kun vaalit on käyty. Se on olennaista, että puolueen jäsenistö pääsee linjaamaan suuntaviivoja vaalien jälkeen seuraavalla vaalikaudelle, hän sanoo.

Vihreiden puoluekokouksen ajankohta ja paikka ratkeaa syys–lokakuussa.

Perussuomalaiset päättää vuodenvaihteen tienoilla

Myöskään perussuomalaisten puoluekokouksen ajankohdasta ja pitopaikasta ei ole vielä päätöksiä. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vahvistaa, että perussuomalaisten puoluekokouksen todennäköiset ajankohdat ovat joko kesäkuun alkupuoli tai syyskuu. Pitopaikkakin on vielä pohdinnassa.

Perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä, työmies Matti Putkonen arvioi, että puoluekokouksen ajasta ja paikasta päättäminen menee lähellä vuodenvaihdetta, kun selviää, monetko vaalit keväällä lopulta käydään.

Puoluesihteerit vaihtoon

Sekä perussuomalaisten että vihreiden puoluekokouksessa vaihtuu varmuudella ainakin puoluesihteeri, koska Miettinen ja Slunga-Poutsalo jättävät tehtävänsä.

Kummassakin puolueessa myös puoluejohtoon kuuluvien pestit ovat katkolla, joten äänestyksiä on luvassa, jos istuvat puheenjohtajistoon kuuluvat haluavat jatkaa ja haastajia löytyy.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa täytetään joka tapauksessa yksi varapuheenjohtajan paikka, koska Teuvo Hakkaraisen luopumisen jälkeen yksi varapuheenjohtajan pesti on täyttämättä.

Myös vasemmistoliiton puoluekokous ensi vuonna

Vasemmistoliiton ensi vuoden puoluekokous on Kuopiossa marraskuun puolessa välissä.

Puoluesihteeri Joonas Leppäsen mukaan vasemmistoliitossa ennakoitiin jo viime puoluekokouksessa 2016, että vuoden 2019 puoluekokous siirretään loppuvuoteen. Eikä päätöstä tehdessä edes arvattu, että ensi keväänä voi olla jopa kolmet vaalit.

Muiden isoimpien puolueiden puoluekokouksia ei ensi vuodelle osu. Puolueet pitävät yleensä puoluekokouksensa keväällä tai kesällä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .