Vihreiden Aalto: Tyrmäävä lausunto, markkinamalli pitää hylätä

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto luonnehtii perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa tyrmääväksi. Aallon mukaan kyseessä on jo toinen kerta, kun hallituksen valmistelema esitys on perustuslain vastainen ja vaarantaa suomalaisten palvelut.

Aalto katsoo, että koko ongelman alkulähde on kokoomuksen ajama markkinamalli. Hänestä malli pitää hylätä ja siirtää ensi vaiheessa pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnille.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen pitää odottaa kokoomuksen ja hallituksen reaktioita, kirjoittaa puolestaan oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Facebookissa. Hänen mukaansa reaktioiden jälkeen voidaan tehdä johtopäätöksiä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimintakyvystä ja sote-uudistuksen läpiviennistä.

Rinteen mukaan valiokunnan lausunto oli odotetun kaltainen, sillä se kiinnitti huomiota esimerkiksi maakuntien rahoituksen riskeihin ja puutteisiin ihmisten palveluiden näkökulmasta.

Vasemmistoliitto: Valinnanvapauden lopun alku

Vasemmistoliiton mielestä perustuslakivaliokunnan sote-lausunto on valinnanvapauslain lopun alku. Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan viimeistään nyt on tunnustettava, ettei valinnanvapausjärjestelmä voi toimia, ja luovuttava siitä.

–  Perustuslakivaliokunnan tämänpäiväinen lausunto tarkoittaa, että hallituksen sisäinen lehmänkauppa joka tapauksessa purkautuu, kun siirtymävaihetta merkittävästi pidennetään, Andersson sanoi tiedotteessa.

Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiesitykseen tarvittavat muutokset on mahdollista tehdä eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu tähän skeptisesti.

–  On lähes mahdoton ajatus, että näitä perustavanlaatuisia ongelmia voitaisiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa paikata, Pekonen sanoi.

Pekonen kritisoi hallitusta siitä, että sote-uudistuksen käytännön valmistelu on edennyt jo pitkälle, vaikkei lakeja ole hyväksytty.

–  Perustuslakivaliokunta velvoittaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan selvittämään edes sen, onko esitys ylipäänsä EU-lainsäädännön mukainen. Tämä olisi hallituksen pitänyt selvittää jo alun perin osana lainvalmistelua, mutta hallitus on itsepäisesti kieltäytynyt.