Vihreiden Aalto maahanmuutosta: Lisää laillisia reittejä ja EU-maille sitova vastuunjako turvapaikanhakijoista

Jos vihreät saisi yksin päättää, keskusteltaisiin vaalikevään aikana ensisijaisesti ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Ruotsin syksyn vaaleissa yhdeksi keskeiseksi teemaksi näyttää kuitenkin nousevan maahanmuutto, ja sitä ajavat Suomessakin politiikan agendalle esimerkiksi perussuomalaiset sekä siniset, joka julkaisi tänään maahanmuutto-ohjelmansa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto painottaa turvapaikanhakijoiden suhteen sitovaa vastuunjakomekanismia, johon sitoutuvat kaikki EU:n jäsenvaltiot.

–  Siinä kaikki jäsenvaltiot sitoutuisivat ottamaan vastaan tietyn määrän turvapaikanhakijoita. Se olisi myös Suomen kansallinen etu, Aalto sanoo ja käyttää esimerkkinä tilannetta, jossa Suomeen pyrkisi yhtäkkiä suuri määrä turvapaikanhakijoita esimerkiksi Venäjältä.

–  Mekin varmaan vaatisimme muuta Eurooppaa auttamaan. Mutta nyt, kun Välimeren maat vaativat samaa, me käytännössä vastustamme sitovaa vastuunjakoa, Aalto jatkoi STT:lle vihreiden eduskuntaryhmän kokoonnuttua keskiviikkona kesäkokoukseensa Kouvolaan.

Aalto myös lisäisi laillisia maahanmuuton reittejä esimerkiksi humanitaarisella viisumilla, kasvattamalla pakolaiskiintiötä sekä helpottamalla perheenyhdistämisiä.

Työllistyneille ja kieltä oppineille turvapaikanhakijoille "lisäpisteitä"

Siniset haluaisi käyttöön esimerkiksi pisteytysjärjestelmän, jossa työperäiset maahanmuuttajat valikoituvat Suomeen osaamisensa, kielitaitonsa, työkokemuksensa ja sopeutumiskykynsä perusteella. "Pisteiden" antamisesta ovat puhuneet aiemmin myös vihreät. Touko Aallon mukaan kyse olisi turvapaikkahakemusten arvioinnista.

–  Kun turvapaikkaa haetaan ja pohditaan kielteistä ja positiivista päätöstä, monet negatiiviset asiat, esimerkiksi rikokset, vaikuttavat päätökseen. Mielestäni olisi järkevää pohtia myös sitä, että (hakijan) eduksi voisi katsoa positiivisia asioita, Aalto sanoo.

Kyse olisi erityisesti pitkien, jopa useiden vuosien, hakuprosessien aikana tapahtuneista myönteisistä asioista, esimerkiksi saadusta työluvasta, työpaikasta ja kulttuurin sekä kielen oppimisesta.

–  Kun tässä huoltosuhteessa näitä ihmisiä pakkopalautetaan, on se aivan järjetöntä, Aalto sanoo.

Jos maahanmuuttoa puolestaan halutaan vähentää, suuntaa Aalto jälleen huomion ilmastonmuutokseen ja sen torjuntaan maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutoksen takia heikentyvät elinolosuhteet ovat yksi keskeinen maahanmuuton työntötekijä, hän painottaa.

Asiaa voisi auttaa esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, jonka rahoitusta leikkasi nykyhallitus, jossa sinisetkin on mukana, Aalto muistuttaa.

–  Keskeistä on lisätä panostusta juurisyiden hoitoon, mistä pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) on paljon puhunut. Samaan aikaan hallitus on leikannut radikaalisti kehitysyhteistyön määrärahoja. Puheet ja teot ovat ristiriidassa, Aalto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

Lindtmanille kolme, Marinille yksi ääni – keskisuomalaiset puoluevaltuutetut ovat valintansa tehneet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.