Vihreiden Niinistö: Lisäkiristyksiä tehtävä nopeasti, jotta tavoitteet saavutetaan

Tiedemaailman huolta on kuultu, kommentoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Pariisissa neuvoteltua lopullista ilmastosopimusluonnosta. Ilmastokokouksen osallistujamaiden ratkaiseva täysistunto on aluillaan Pariisissa, ja sopimuksen hyväksyminen näyttää varmalta.

– Olen positiivisesti yllättynyt sopimustekstin sisällöstä. Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen selvästi alle 2 celsiusasteeseen ja jopa 1,5 asteeseen on kova tavoite, Niinistö sanoo STT:lle.

Hän huomauttaa, että ilmastopäästöt on saatava laskuun aivan lähivuosina, koska Ranskassa kokoustaneiden valtioiden jo ennakkoon antamat sitoumukset eivät mitenkään riitä kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen.

– Oli ennakoitavissa, että kokousedustajat eivät pysty Pariisissa lisäämään konkreettisia sitoumuksia uusiin päästövähennyslupauksiin, koska heillä oli mandaatit vain ennakkolupauksiin.

Niinistön mukaan on kuitenkin syytä huomioida, että sopimusmekanismin takia valtiokohtaisia sitoumuksia tarkastellaan ja tarvittaessa kiristetään jo viiden vuoden kuluttua. Sopimuksen suurin heikkous liittyy hänen mielestään paitsi annettujen sitoumusten riittämättömyyteen myös siihen, että astuvatko tulevaisuudessa tehtävät kiristykset voimaan vasta vuoden 2025 jälkeen.

Suomella iskun paikka

Kataisen ja Stubbin hallituksissa ympäristöministerin salkkua hoitanut Niinistö ei ole ollut paikan päällä Pariisissa, mutta on saanut tietoa neuvotteluiden käänteistä muun muassa Suomen delegaation jäsenten ja entisten kollegoidensa kautta.

Niinistö arvelee, että sopimuksen kovat tavoitteet tulevat vaikuttamaan siihen, että rahoituslaitokset, yksityiset sijoittajat ja valtiot alkavat nopealla tahdilla siirtää pääomia ja investointeja pois fossiilisista polttoaineista. Hän kaipaakin Suomen nykyhallitukselta nopeita toimia esimerkiksi kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi ja energiantehokkuuden parantamiseen liittyvän teknologian kehittämiseksi.

– Nämä markkinat tulevat nyt kasvamaan vielä entistäkin nopeammin. Suomella on nyt tilaisuus ratkoa maailman ympäristöongelmia ja uudistaa samalla esimerkiksi energiantuotantoa ja kaupunkien liikennettä.

Niinistö arvelee, että päästötavoitteet ohjaavat paitsi liikenteen ja asumisen uudelleenjärjestäytymiseen myös esimerkiksi hiiltä sitovan ruoantuotannon kehittämiseen. Myös globaalin laiva- ja lentoliikenteen päästökauppa tai muut liikenteen päästöjä rajoittavat toimet saattavat olla mukana tulevissa ilmastosopimuksissa.

Kansainvälinen ilmastosopimus myötätuulessa Pariisissa

Miten käy Pariisin ilmastosopimuksen? – "Maailma pidättää henkeään"

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Biseksuaali nainen saa usein kevytkenkäisen leiman: "Ajatellaan helposti, että hän on kiinnostunut enemmän kuin yhdestä ihmisestä"

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.