Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto: Hallituksen sote-esitys hylättävä ja maakuntavaalit peruttava

Vihreiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto vaatii hallituksen sote-esityksen hylkäämistä ja maakuntavaalien perumista. 

Aallon mielestä hallituksen esityksen uskottavuuden rippeetkin katosivat valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen muistion julkaisun myötä. Hetemäen muistio julkaistiin viime viikolla.

– Hetemäen muistio yrittää puolustella hallituksen esitystä, mutta epäonnistuu siinä täysin. Neljän miljardin euron säästöpotentiaali on vailla pohjaa ja sen ovat tyrmänneet niin talouspolitiikan arviointineuvosto kuin HUS (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri). Edes hallituksen edustajat valtiovarainvaliokunnassa eivät kelpuuttaneet arviota mietintöönsä, Aalto huomauttaa tiedotteessaan.

– Hallitus puskee eteenpäin kyhäelmää, joka ei täytä yhtään uudistukselle asetettua tavoitetta, mutta joka tehokkaasti lukitsee suomalaiset huonon järjestelmän vangeiksi vuosikymmeniksi eteenpäin, Aalto jatkaa.
 

Arviointineuvosto lyttäsi maanantaina

Talouspolitiikan arviointineuvosto lyttäsi eilen maanantaina laskelman sote-uudistuksen säästöpotentiaalista. Arviointineuvoston mukaan valtiovarainministeriön tekemä muistio ei tuota uskottavaa arviota sote-uudistuksen vaikutuksesta julkisiin menoihin. Ne voivat yhtä hyvin kääntyä nousuun kuin laskea.

Hallituksen laajaan sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait ovat yhä eduskunnan käsittelyssä. Hallitus on toivonut, että lait saataisiin valmiiksi eduskunnasta kesällä.

Vihreiden Aallon mukaan hallituksen sote-esitys on hylättävä. Aalto vaatii myös, että hallituksen lokakuulle kaavailemat maakuntavaalit on peruttava, sillä hänen mielestään maakuntavaalit ollaan panemassa toimeen liian tiukalla aikataululla.

– Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Hallituksen ajaman uudistuksen aikataulu heittää kapuloita rattaisiin niin äänestäjille kuin ehdokkaaksi aikoville, Aalto arvioi tiedotteessa tiistaina.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

VM:n laskelma sote-säästöistä saa tylyä palautetta arviointineuvostolta