Vihreiden puheenjohtajakuvioiden odotetaan selkiytyvän tänään – yhdellä Touko Aallon sijaisehdokkaista on taustaa Jyväskylässä

Vihreiden puheenjohtajakuvioiden odotetaan selkiytyvän tänään. Puolueen kolme varapuheenjohtajaa sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat ovat viikonloppuna ja maanantaina neuvotelleet puolueen puheenjohtajan Touko Aallon työtehtävien jakamisesta.

– On selvää, että tehtäviä riittää jaettavaksi kaikille kolmelle varapuheenjohtajalle ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan rooli korostuu myös, puoluesihteeri Lasse Miettinen kommentoi.

Aalto ilmoitti torstaina jäävänsä sairauslomalle työuupumuksen vuoksi. Sairausloman pituus on jätetty avoimeksi.

Tehtävien uudelleenjakamisesta huolimatta yksi kolmesta varapuheenjohtajasta nimitetään Aallon viralliseksi sijaiseksi, joka hoitaa puheenjohtajalle sääntömääräisesti kuuluvat tehtävät. Niihin kuuluu esimerkiksi puoluehallituksen kokousten koollekutsuminen.

Puoluehallituksen on tänään tarkoitus nimittää sijainen.

Jyväskyläläisen Touko Aallon kolmesta sijaisehdokkaasta läheisimmät suhteet Keski-Suomeen on mikkeliläisellä Veli Liikasella, 39. Hän asui Jyväskylässä vuosina 1998–2004, opiskeli yliopistossa muun muassa folkloristiikkaa, ekologiaa ja yhteiskuntatieteitä ja suoritti siviilipalveluksen Haukkarannan koulussa.

Jyväskylästä muutettuaan Liikanen on asunut Mikkelissä ja työskennellyt nuorisotutkijana. Politiikkaan hän lähti mukaan vuonna 2011 ja on nyt vihreiden puoluehallituksen ja Mikkelin kaupunginhallituksen jäsen.

Jyväskylän-vuosinaan Liikanen ei osallistunut opiskelija- tai puoluepolitiikkaan mutta toimi aktiivisesti Luonto-Liiton Keski-Suomen piirissä.

– Poliittisen urani kannalta Jyväskylän-vuosissa ovat tärkeintä olleet opiskelujen sisällöt, yhteiskunnallisesti aktiivinen ja kriittinen kaveripiiri sekä opiskeluaikoina muodostuneet verkostot, Liikanen arvioi.

Veli Liikasen setä on entinen Suomen pankin pääjohtaja, EU-komissaari, ministeri ja kansanedustaja Erkki Liikanen (sd.).

– Hän on toki seurannut poliittista uraani, mutta pitänyt siihen kohteliasta etäisyyttä. Hyvässä hengessä kuitenkin politiikasta puhumme, ja hänen poikkeuksellinen kokemuksensa tekee keskustelemisesta erityisen kiinnostavaa.

Vihreiden kaksi muuta varapuheenjohtajaa ovat Maria Ohisalo ja Hanna Halmeenpää.

Ohisalo, 32, on itähelsinkiläinen yhteiskuntatieteiden tohtori, köyhyystutkija ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen. Hän sijoittui Touko Aallon jälkeen toiseksi, kun vihreät valitsivat puolueelle uuden puheenjohtajan viime vuonna. Ohisaloa on viime päivien arvioissa pidetty vahvana ehdokkaana myös puheenjohtajan sijaiseksi.

Halmeenpää, 42, on kalajokelainen kansanedustaja sekä biologian ja maantiedon lehtori. Ennen kansanedustajan uraa hänet tunnettiin Pyhäjoelle rakennettavaa ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen aktiivina.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii joensuulainen Krista Mikkonen. Varapuheenjohtajat ovat savonlinnalainen Heli Järvinen ja tamperelainen Olli-Poika Parviainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .