Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle iso rahoitus – "Kansainvälisesti alansa parhaimmistoa"

Jyväskylän yliopiston viisi tutkijaa on saanut merkittävän akatemiatutkijan rahoituksen Suomen Akatemialta. Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnalta rahoituksen saavat Ilkka Kronholm ja Silva Uusi-Heikkilä sekä liikuntatieteellisestä tiedekunnasta Timo Rantalainen. Kukin tutkija saa lähes 440 000 euroa vuosina 2019–2025.

Heidän lisäkseen Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta myönsi akatemiatutkijan rahoituksen fysiikan laitoksen apulaisprofessori Juha Muhoselle ja matematiikan ja tilastotieteen laitoksen yliopistonlehtori Katrin Fässlerille. He saavat saman lähes 440 000 euron rahoituksen vuosille 2019–2025. He voivat hakea lisärahoitusta tutkimuskuluihin.

Toimikunta myönsi Jyväskylään myös kolme tutkijatohtorin rahoitusta. Sen saivat Kalle Auranen, Aapo Kauranen ja Ruben de Groote. Rahoituksen suuruus on noin 220 000–250 000 euroa vuosina 2019–2022.

Vieraileva tutkija Kronholm tutkii epigeneettisiä muutoksia ja niiden merkityksiä evoluutiossa ja perinnöllisyydessä.

Yliopistotutkija Uusi-Heikkilä tutkii kalastuksen vaikutuksia perinnöllisen ja ilmiasun vaihteluun populaatiossa. Liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistotutkija Rantalainen tutkii kehollista liikkumista ja elämänlaadun säilyttämistä ikääntyessä.

Fysiikan laitoksen apulaisprofessori Juha Muhosen tutkimuksen tavoitteena on optisen mittausjärjestelmän toteuttaminen spin-tiloille piissä. Piitä käyttämällä tulevaisuuden kvanttiteknologiat voitaisiin toteuttaa samoilla valmistusmenetelmillä kuin nykyiset tietokoneprosessorit ja -muistit, helpottaen niihin siirtymistä merkittävästi.

Katrin Fässlerin tutkimusaiheena ovat singulaari-integraalit, harmoniset funktiot ja reunojen säännöllisyys Heisenbergin ryhmissä.

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta käyttää akatemiatutkijoiden rahoitukseen tänä vuonna noin 11 miljoonaa euroa. Toimikunta myönsi rahoituksen kaikkiaan 25 uudelle akatemiatutkijalle.

Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta puolestaan myönsi rahoituksen 20 uudelle akatemiatutkijalle ja 43 tutkijatohtorille. Toimikunta painotti hakijoiden henkilökohtaista pätevyyttä ja tutkimuksen tieteellistä laatua.

– Rahoitetut tutkijat ovat kansainvälisessä vertailussa uravaiheensa huomioon ottaen alansa parhaimmistoa. Naisten osuus rahoituksen saaneista oli tänä vuonna valitettavan matala verrattuna kahteen edelliseen vuoteen, totesi toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino tiedotteessa.

Kaikista hakuun jätetyistä hakemuksista rahoitettiin noin 10 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .