Viideskin yritys kaatumassa? – 400 000 palkansaajaa yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle

Yhteensä noin 400 000 palkansaajaa on jäämässä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle, kun neljä palkansaajajärjestö SAK:n alaista ammattiliittoa on kertonut perjantaina jättäytyvänsä pois työnantajapuolen keskusjärjestöjen ja hallituksen hyväksymästä sopimusesityksestä.

Kielteisen kannan sopimukseen ovat ottaneet 230 000 jäsenen Palvelualojen ammattiliitto PAM, 87 000 jäsenen Rakennusliitto, 50 000 jäsenen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä 34 000 jäsenen Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL. Luvut ovat peräisin liittojen verkkosivuilta.

Nyt menossa on ollut jo viides yritys niin sanotuksi yhteiskunta- eli kilpailukykysopimukseksi. Viime viikkojen neuvotteluissa työmarkkinajärjestöt ovat hakeneet vaihtoehtoa hallituksen esittämille pakkolaeille. Keskusjärjestöt antoivat esityksensä sopimuksesta maanantaina ja Suomen hallitus hyväksyi sen keskiviikkona.

SAK:n hallitus ottaa asiaan kannan maanantaina. Järjestö päätti lähettä esityksen siihen kuuluvien liittojen hyväksyttäväksi.

Metalliliiton Aalto: Näyttää siltä, että yhteiskuntasopimus on SAK:n osalta käsitelty

AKT ja PAM ulkona, Tehy ja Metalliliitto mukana – katso liittosi kanta kilpailukykysopimukseen

SAK:n Lyly: Olen harmissani, mutta ymmärrän