Viikonloppuna talvista säätä ja pakkaslumihipsutusta

Viikonlopuksi on luvassa talvista pakkassäätä koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Aurinko saattaa näyttäytyä etenkin maan länsi- ja eteläosissa, myös läntisessä Lapissa on selkeää.

Sääennusteen mukaan lauantai on aika pilvinen päivä. Aamulla voivat tosin pilvet rakoilla maan etelä- ja keskiosissa, mutta sen jälkeen lännestä tulee kaakkoon liikkuva matalapaine, jonka yhteydessä saadaan maan etelä- ja keskiosassa muutamia senttejä lunta. Paikoin lunta voi kertyä viisikin senttiä. Sunnuntaina pilvet saattavat taas kaikota enemmän.

– Muuten saattaa sataa heikkoa pakkaslunta, josta ei oikeastaan kerry niinkään senttimetrejä, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

–  Joskus käytämme sanaa heikkoa pakkaslumihipsutusta. Se ehkä antaa mielikuvaa siitä. Oikein kevyttä, heikkoa lumisadetta.

Lämpötilojen odotetaan liikkuvan maan eteläosassa viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä, idässä voi olla hieman kylmempää. Keskiseen Suomeen ennustetaan kymmenestä viiteentoista astetta pakkasta, kun pohjoisessa mittari voi painua 20:een tai jopa 25 pakkasasteeseen.