Viikonloppuna vietetään venetsialaisia – älä tee tätä virhettä tai saatat saada ison laskun

Ilmoitus Venetsialaisten ilotulituksesta on pitänyt tehdä viisi vuorokautta ennen aiottua ilotulitteiden ampumista.

Tulevana viikonloppuna vietettävien venetsialaisten ilotulitteita saa ampua Keski-Suomessa vain pelastusviranomaisen luvalla, muistutetaan Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Ilmoitus venetsialaisten ilotulituksesta on pitänyt tehdä viisi vuorokautta ennen aiottua ilotulitteiden ampumista. Torstaiaamuun mennessä Keski-Suomen pelastuslaitos oli saanut viime vuosien tapaan muutamia kymmeniä ilmoituksia.

– Ilmoituksen voi laittaa vielä myöhässäkin, mutta en takaa, että ehdimme käsitellä sitä enää näin lyhyessä ajassa, riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti Keski-Suomen pelastuslaitokselta sanoo.

Jäntin mukaan eniten ilotuliteilmoituksia on tehty maakunnassa Keuruun ja Saarijärven alueille.

– Jyväskylässä ilotulitteita aiotaan ampua vain muutamilla kesämökeillä, hän sanoo.

Valtaosa ilmoituksen tehneistä ovat yksityisiä ihmisiä. Joukossa on muuta yritys tai organisaatio, jotka ovat tilanneet näyttävän ilotulitusesityksen ulkopuoliselta yritykseltä. Isompia yleisiä ilotulisesityksiä nähdään esimerkiksi Keuruun Megamarketin pihalla perjantai-iltana ja Korpilahden satamassa lauantai-iltana.

Maasto- ja metsäpalovaroitus estää ilotulitukset

Venetsialaisten ilotulitteisiin pätevät samat lait ja varotoimet kuin vuodenvaihteessakin. Kaikki pelastuslaitokset eivät vaadi ennakkoilmoitusta ilotulitteiden ampumisesta venetsialaisten aikaan.

Esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitos on päättänyt sallia alueellaan ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Vapautus koskee ainoastaan haja-asutusalueita vesistöjen läheisyydessä. Taajama-alueella lupa edelleen vaaditaan.

Myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on antanut luvan ilotulittaa taajama-alueen ulkopuolella ilman erillistä lupaa. Keski-Suomen pelastuslaitoksella vapautusta ei olla antamassa.

– Tämä on jokavuotinen keskustelu, mutta me emme aio antaa poikkeuslupaa tässä asiassa. Suomessa on voimassa oleva lainsäädäntö ja asetus, joka kieltää yleiseen kauppaan tarkoitettujen ilotulitteiden ampumisen muina kuin uudenvuoden aikoina. Sitä asetusta aiotaan noudattaa Keski-Suomessa jatkossakin, Jäntti kiteyttää.

Mahdollinen maasto- ja metsäpalovaroitus estää ilotulitukset kokonaan. Ajankohtaiset varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Hätärakettia ei saa ampua turhaan

Jäntin mukaan kansalaiset noudattavat pääosin tunnollisesti ilotulitteiden ilmoitusvelvollisuutta. Laiminlyöntiä ei ainakaan ole koettu ongelmaksi Keski-Suomen alueella.

Sen sijaan lähes jokavuotinen murheenkryyni on hätärakettien turha ampuminen. Jäntti muistuttaa, että hätärakettien aiheeton ampuminen on kiellettyä kaikkina vuodenaikoina.

Teko työllistää pelastusviranomaisia turhaan ja hätäraketin ampuja saattaa saada siitä mojovan laskun.

– Hätärakettien kanssa leikkiminen aiheuttaa meille turhia hälytyksiä ja etsintöjä.

Ilmoituksen ilotulitteista voi tehdä Pelastuslaitosten yhteiseltä verkkosivulta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .