Viikonlopun tapahtumiin kannattaa varata kuravaatteet – Keski-Suomeen luvassa ukkosta ja sateita

Keski-Suomessa järjestetään tulevana viikonloppuna useita ulkoilmatapahtumia: Jyväskylässä Beach Volleyn SM-finaalit ja Keskisuomalaisen kirpputori, Himoksella Finnhits Festivaali, Laukaassa Satama Festival ja Äänekoskella Elorieha.

Tapahtumiin kannattaa varata mukaan sadevaatteet. Varsinkin perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä on odotettavissa sadetta ja ukkosta.

– Kyllä silloin salamoi kunnolla, jos on salamoidakseen, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuovinen tuumaa.

Ukkoset ja sateet alkavat todennäköisesti perjantaina iltakymmenen hujakoissa ja jatkuvat lauantain vastaiselle yölle. Yön aikana tilanne rauhoittunee, ja lauantaina ei pitäisi enää liiemmin sadella. Sen sijaan lauantaista on luvassa varsin tuulinen päivä.

– Silloin puhaltaa reipas länsilounainen tuuli aika puuskaisesti. Lämpötila on päivällä noin 22–23 astetta, eli ihan kesäisiä lukemia edelleen, Tuovinen sanoo.

Sunnuntaina tuulet heikkenevät, mutta silloin on luvassa jälleen sadetta. Sää on melko epävakainen, kun matalapaineen keskus liikkuu maan yli itään. Lämpötilat jäävät mitä todennäköisimmin sunnuntaina alle 20 asteeseen.

Keski-Suomessa on parasta aikaa voimassa ukkosvaroitus. Tänään torstaina ei kuitenkaan Tuovisen mukaan salamoita vielä nähdä eikä kuulla.

– Alueena Keski-Suomi on sellainen, että tuskinpa mitään aktiviteettia vielä torstaina syntyy. Se aktiivinen alue on korkeintaan maakunnan pohjoisosissa tai peräti Pohjois-Pohjanmaan seutuvilla. Jämsän seudulla voi joitain sadekuuroja esiintyä.

– Kaiken kaikkiaan Keski-Suomi näyttää torstaina vielä aika hyvältä.

Lämpötilat ovat torstaina 26–28 astetta koko maakunnassa. Perjantaina hätyytellään jo 30:tä astetta. Tällaiset olosuhteet yhdistettynä lännestä kohti Suomea liikkuvaan syvään matalapaineeseen luovat Tuovisen mukaan oivat edellytykset ukkosille.

– Kun tällainen oikea myrskymatalapaine sadealueineen yhdistyy ukkosherkkään ilmamassaan, syntyy helposti kylmä rintama ukkosineen. Perjantaina iltapäivällä aurinko lämmittää maata ja syntyy lisää ukkosia, Tuovinen selittää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .