Viime päivien viileys on hillinnyt sinilevää – Jyväskylässä muutamia havaintoja

Keski-Suomen ely-keskus tiedottaa, että viime päivien viileys on hillinnyt sinilevän esiintymistä. Keski-Suomen alueella Tuomiojärven ja Palokkajärven havaintopaikoilla Jyväskylässä on löytynyt kesäkuun aikana hieman levää, mutta muilla asemilla ei ole tehty sinilevähavaintoja. Havaintotiedot julkaistaan Järviwiki-verkkopalvelussa torstaisin.

Poikkeuksellisen lämmin sää sai sinilevät runsastumaan jo toukokuussa ja yhdestä ELY-keskukseen toimitetusta näytteestä löytyi jonkin verran sinilevää. Keski-Suomen alueella ei kuitenkaan tehty ilmoituksia sinilevien kukinnasta vielä toukokuussa.

ELY-keskuksen mukaan tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää voi lisätä sinilevien esiintymistä, mutta leväkukinnan voimakkuudessa voi esiintyä ajallista ja paikallista vaihtelua.

Erilaisia oireita

Osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Jos voimakasta leväkukintaa havaitaan, ei lasten ja kotieläinten pääsyä veteen suositella. Vettä ei myöskään tule käyttää esimerkiksi löyly- tai syötävien vihannesten kasteluvetenä, ely-keskus huomauttaa.

Herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievimmistäkin leväesiintymistä. Kun levää ei ole enää lauttoina tai sakkana, voi uimaan taas mennä ja vettä voi käyttää löylyvetenä. Talousvedeksi vettä ei kuitenkaan suositella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .