Viimeinen sammuttaa valot – Sähköliitto aloittaa lakon tänään

Viikon mittaisessa lakossa on mukana tuhatkunta sähköliittolaista.

Sähköliitto aloittaa tänä aamuna lakon osassa Teknologiateollisuuden yrityksiä. Lakon piirissä olevia yrityksiä ovat muun muassa Konecranes, Kone Hissit, Otis ja Meyer Turku sekä Valmet Automotive. Viikon mittaisessa lakossa on mukana tuhatkunta sähköliittolaista. Lakon piirissä ovat kaikki sähköalan työt. Lakon lisäksi sovelletaan tukitoimia, kuten ylityökieltoa.

Mikäli osapuolet eivät pääse sopuun, alkaa laajempi toinen lakko ensi viikon lopulla. Tuolloin sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevät lähes 2 500 Sähköliiton jäsentä.

Työtaistelutoimien ulkopuolelle rajataan ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

Kiista koskee työehtojen neuvottelua. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen.

Sähköliitto katsoo, että sillä on oltava mahdollisuus neuvotella erillinen työehtosopimus suoraan Teknologiateollisuuden kanssa. Sähköliitto myös haluaa, että sen jäsenten työehtoja valvovat ja niistä neuvottelevat sähköliittolaiset eivätkä teollisuusliittolaiset pääluottamusmiehet.

Sähköalan työkiistan sovittelu päättyi maanantaina tuloksettomana valtakunnansovittelija Minna Helteen todettua, että erimielisyyksiä ei pystytä nyt ratkaisemaan sovittelun keinoin.