Viimeisetkin keskisen Suomen lumet uhkaavat sulaa viikonlopun sateissa – maahan puskee myrskytuulia, vettä ja lämmintä ilmaa

Sunnuntaina on luvassa myrskytuulia isossa osassa maata, kertoo Ilmatieteen laitos. Iltapäivällä myrskytuulet puhaltavat merialueilla ja leviävät sieltä koko Lapin eteläpuoliseen Suomeen.

Kovinta puhuria on tiedossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Eniten myrskyää Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa voi puhaltaa paikoin 25 metriä sekunnissa, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Vaasan ja Ruotsin Uumajan välillä liikennöiviä lauttoja on peruttu myrskyn takia. Wasaline kertoo, että sunnuntain kello 20 lähtö Vaasasta ja maanantain kello 12 lähtö Uumajasta on peruttu.

Lisäksi on tiedossa runsaita sateita. Jo lauantaina Suomen yli pyyhältää heikompi sadealue, mutta sunnuntaina on luvassa lisää. Sunnuntaina illalla ja yöllä vettä tulee ajoittain aika rankasti.

–  Poikkeuksellisen korkea lämpötila tulee vielä mukana. Lämpötilat ovat hyvin korkeita ja nousevat plus viiden paikkeille, Valta sanoo.

Joet tulvivat Länsi-Suomessa

Sateet tulevatkin vetenä ainakin läntisessä, keskisessä ja eteläisessä Suomessa. Heikko lumipeite uhkaa sulaa siellä, missä sellaista on. Tällä hetkellä Etelä- ja Länsi-Suomessa ei ole lunta lainkaan, ja suuressa osassa keskistä Suomea heikonlaisesti.

–  Monin paikoin häviävät viimeisetkin lumet, Valta sanoo.

Lapissa voi puolestaan sataa paikoin 20 senttiä lunta, joten etelän ja pohjoisen välinen lumen määrän epäsuhta vain syvenee. Lapissa lunta on jo ennestään ollut poikkeuksellisen paljon vuodenaikaan nähden, ja esimerkiksi varastojen kattoja on romahdellut lumikuorman alla.

Viikonloppuna ja maanantaina varoitetaan merialueilla nousevasta merenpinnasta, kun tuuli painaa vettä rannikkoa kohti. Länsi-Suomessa varoitetaan myös jokitulvista.

Maanantaina on vielä varsin tuulinen päivä, mutta aurinkokin näyttäytyy. Alkavalla viikolla ilma pakastuu, mutta kunnon pakkasia etelään ei ole tiedossa. Loppuviikosta Suomeen virtaa näillä näkymin uutta, lauhempaa ilmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Seitsemän korkean väkivaltariskin elinkautisvankia on vapautettu vuosina 2011–2018 vankilaviranomaisen vastustuksesta huolimatta – asiantuntijoiden mukaan väkivaltariskiarvion asemaa pitäisi selkeyttää

Huumeiden myynti Tor-verkossa toi 27-vuotiaille miehille yhdeksän vuoden vankeustuomiot, toiselta löytyi kaksi rynnäkkökivääriä ja sirpalekäsikranaatti

Tuulivoimakaavan oikaisuvaatimukset nurin Kannonkoskella

Viikonlopun sateet nostivat vedenkorkeudet ennätyslukemiin – Päijänne ja Keitele tulvivat jo kuin keväällä konsanaan

Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina, ja kaikki keinot ovat pöydällä

MTV: Mies ampui metsästyskaverilleen hengenvaaralliset vammat Pieksämäellä – yritti kaataa elämänsä ensimmäistä hirveä, vaikka takana oli toinen ihminen

Yölintu-yhtyeen Matti Silmu tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä

Nämä tekijät saavat lykkäämään lasten hankintaa – Jyväskylän yliopiston tutkija haastatteli nuoria naisia ja teki uuden havainnon syntyvyyskriisistä

Sortumavaarassa oleva tamperelaistalo asetettiin käyttökieltoon: "Ei voida leikkiä ihmisillä" – katso hurja kuva

Laukaa kaavoitti tontteja Leppävedelle: ensimmäisessä vaiheessa myyntiin tulee 13 omakotitonttia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.