Viimeisetkin villieläimet kielletään Suomen sirkuksista – myös sallitut lemmikkieläimet listataan

Villieläimet jäävät Suomen sirkusten ohjelmistoista kokonaan pois muutaman vuoden kuluttua, jos eduskunta hyväksyy eläinsuojelulain uudistuksen.

Nykyinen eläinsuojelulaki sallii vielä merileijonien ja kamelien käytön sirkuksissa ja kiertävissä eläinnäyttelyissä. Uudessa eläinten hyvinvointilaissa lajit on poistettu sallittujen listalta.

– Erityisesti merileijonien poistamista sirkuksista on toivottu pitkään. Se on vesieläin, joten ymmärrettävästi sen pitäminen sirkusolosuhteissa on vaikeaa, erityisasiantuntija Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Kameli poistettiin sallittujen sirkuseläinten listalta lausuntokierroksen jälkeen. Hallituksen lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Lain on määrä tulla voimaan vuonna 2021 samaan aikaan maakuntauudistuksen kanssa.

Eläimiä ei tarvitse lopettaa

Sirkuksissa jo ennestään olevia merileijonia ja kameleita laki ei velvoita lopettamaan tai viemään pois maasta, vaan ne saa pitää eläimen luonnolliseen kuolemaan asti.

Sirkuksen Tiedotuskeskuksen toiminnanjohtajan Lotta Vaulon mukaan Suomessa 2010-luvulla merileijonia ja kameleita on ollut käytössä vain Sirkus Finlandiassa.

– Ohjelma vaihtuu sirkuksissa vuosittain, eivätkä eläimet ole sirkuksen omia vaan tulevat vuosittain vaihtuvien, ohjelmaan mukaan valittujen taiteilijanumeroiden mukana aina kyseiselle kiertueelle, Vaulo selventää.

Turkiseläimet mukana tuotantoeläinten listalla

Eläinten hyvinvointilakiin on tulossa ensimmäistä kertaa myös listaus sallituista tuotantoeläimistä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (Sey) toiminnanjohtaja Kati Pulli pitää listauksen tuloa lainsäädäntöön hyvänä asiana.

– Me olemme kritisoineet sitä, että listauksessa ovat mukana turkiseläimet, Pulli toteaa.

Seyn tavoitteena on turkistarhauksen kielto. Pulli ei usko, että turkiseläinten sisällyttäminen laissa sallittujen tuotantoeläinten listaan vaikeuttaa kiellon ajamista.

– Ei se sen vahvemmin sinetöi turkistarhauksen asemaa. Turkiseläimet pitää vain poistaa laissa sallittujen tuotantoeläinten listalta, jos turkistarhaus kielletään.

Lemmikkieläimet listataan myöhemmin

Uusi laki on ensimmäistä kertaa tuomassa Suomeen listan myös sallituista lemmikki- ja harrastuseläimistä. Sallitut lemmikit listataan myöhemmin asetuksessa, jonka valmistelu aloitetaan, kun eläinten hyvinvointilaki on hyväksytty. Eläinsuojelulain muuttaminen vaatii lukuisten muidenkin asetusten muuttamista.

– Sallittuja lemmikkieläimiä koskeva asetus ei ole prioriteettilistan kärjessä, maa- ja metsätalousministeriön Tiina Pullola toteaa.

Esimerkiksi Belgiassa on listaus lemmikkinä sallituista nisäkkäistä ja linnuista. Pullola pitää todennäköisenä, että Suomessakin listaus aloitetaan nisäkkäistä ja mahdollisesti myös linnuista. Matelijoiden, selkärangattomien ja kalojen mukaan ottaminen nostaisi lajimäärän valtavaksi.

Mitä tahansa eläimiä ei ole tähänkään asti saanut ottaa Suomessa lemmikiksi. Rajoituksia on tullut esimerkiksi vieraslajilaista ja eläintautilaista, jonka perusteella vaikkapa apinan tuominen maahan lemmikiksi on kielletty.

Yhtenäistä listausta ei kuitenkaan ollut, vaan rajoitukset on ripoteltu eri lakeihin.

– On selkeää, että laaditaan lista siitä, mitä saa ja ei saa pitää, Pullola toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .