Viimeistään Tukholman kuorma-autoisku toi rekat ajoesteiksi yleisötapahtumien sisäänajoväylille

Terrorismin uhka näkyy Suomenkin yleisötapahtumien järjestelyissä entistä enemmän.

– Tiedän, että tänä kesänä varsinkin isot tapahtumat laittoivat betoniporsaita ja kaikenlaisia esteitä paikalle, aina yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa, sanoo festivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

– Suomessa on vuosia tehty tietyissä tilaisuuksissa sitä, että on estetty ajo alueelle. Onko se ollut näin näkyvää, on toinen kysymys. Kaikkiin yleisötilaisuuksiin se tuli viimeistään Tukholman (kuorma-autoiskun) jälkeen, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Tapahtumatuotantoyritys Local Crew’n toimitusjohtaja Ville Ketonenkin sanoo, että bussien tai rekkojen pysäköinti ajoesteeksi on yleistynyt.

– Aikaisemmin on riittänyt, että siinä on keltapunainen pukki ja liikenteenohjaaja vieressä. Mutta nyt uutiset ovat maailmalta tänne kulkeutuneet ja mukana on ehkä tullut ajatus, että puupuomi ei välttämättä riitäkään. Siksi asiaa on lähdetty miettimään eri tavalla.

Ketosen Local Crew on vastannut monien isojen tapahtumien, muun muassa Ruisrockin ja jääkiekon MM-kisojen, turvallisuusjärjestelyistä.

Turvatoimet näkyvät yleisön vuoksi

Turvallisuutta tapahtumanjärjestäjät miettivät enenevässä määrin yhdessä viranomaisten kanssa.

– Yhteistyötä tehtiin tänä kesänä varmastikin enemmän kuin minään vuonna, sanoo Ruisrockin toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

Hänen ja Ville Ketosen mukaan turvajärjestelyistä on tullut entistä näkyvämpiä osittain yleisön odotusten vuoksi.

– Ajatellaan, että laitetaan tähän rekka, että se varmasti näkyy ja on osaltaan luomassa turvallisuusmielikuvaa. Sitten on sellaiset turvallisuustoimintoja, jotka eivät näy eikä niiden ole tarkoituskaan näkyä, sanoo Ketonen.

Toisaalta liian näkyvä keskittyminen terrorismin torjuntaan voi hänen mukaansa pelottaa potentiaalisia kävijöitä.

Osa tapahtumanjärjestäjistä joutuu tilaamaan ajoesteet paikalle varta vasten.

– Se on yleistymässä, olivat ne sitten ajoneuvoja tai muita esteitä. Tiedän myös tapauksia, että ajoestettä ei olisi laitettu, ellei käytössä olisi ollut pakettiautoa tai kuorma-autoa.

Kustannukset riippuvat Ketosen mukaan tapauksesta.

– Se on varmaan kahvipaketista tuhansiin euroihin, sanoo Ketonen.

Toisaalta raskaat ajoneuvot saattavat olla paikalla joka tapauksessa.

– Ennen kuorma-autot ovat olleet rivissä esiintymislavan takana, nyt niitä pysäköidään toisenlaisiin paikkoihin.

Terrorismi on epätodennäköinen uhka

Terrorismiin varautumisen kustannukset menevät tapahtumanjärjestäjän pussista.

– Tietysti nämä ovat myös taloudellisia asioita. Kyse voi kuitenkin olla parkkipaikan muuttumisesta: ennen kuorma-autot olivat rivissä esiintymisalueen takana, nyt niitä pysäköidään toisenlaisiin paikkoihin. Tämä on yksi tapa, sanoo Ville Ketonen.

Hän huomauttaa, että luovasti ajatteleva järjestäjä voi jopa tienata, jos vaikkapa hoksaa myydä ajoesteeksi pysäköidyn rekan kylkeen mainoksen.

Ketosen mukaan osa järjestäjistä on myös tilannut isoja ajoneuvoja alueelle erikseen.

– Se on yleistymässä.

Erikseen tilaamisen kustannukset riippuvat siitä, saadaanko ajoesteet paikalle tuttavankaupoilla vai pitääkö tehdä tilaus esimerkiksi tilausajoja järjestävälle yritykselle.

– Se on varmaan kahvipaketista tuhansiin euroihin.

Uutissuomalaisen haastattelemien tapahtumanjärjestäjien mukaan turvallisuusjärjestelyt ovat iso menoerä, mutta eivät tarkenna, miten iso.

Terrorismi on kuitenkin vain pieni osa niistä vaaroista, joihin tapahtumat varautuvat.

– Välillä on jopa fiilis, että voitaisiinko välillä unohtaa terrorismista puhuminen ja käyttää rahat sellaiseen, joka estää tavallisempia turvallisuusongelmia, kuten järjestyksenvalvojiin, sanoo Ville Ketonen.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi festivaalilla terroristia todennäköisempi vaaran aiheuttaja on humalassa tappelua haastava festarivieras. Samoilla linjoilla ovat tapahtumanjärjestäjät.

– Normaalimmat riskit ovat enemmän liukastumisia ja tämäntyyppisiä, sanoo Live Nationin tiedottaja Maritta Kettunen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .