Viisi afgaanitoimittajaa loikkasi opintomatkalla Suomessa – olinpaikasta ei ole tietoa

Naiset kuuluivat Suomessa vierailulla olevaan toimittajaryhmään.

Suomessa vierailulla olevasta afgaaninaistoimittajien ryhmästä on kadonnut neljä toimittajaa, kertoo afganistanilaisten naistoimittajien liitto Afghan Women Journalist Union Facebookissa. Pakkopalautuksia vastustavan Stop Deportations -ryhmän tiedottajan Outi Poppin mukaan loikanneita on kuitenkin viisi.

Naisten olinpaikasta ei ole tällä hetkellä tietoa. 13 afganistanilaista toimittajaa on ollut Suomessa Naistoimittajat ry:n opintomatkalla.

Suomen ulkoministeriö järjesti alkuviikosta tilaisuuden, jossa afganistanilaiset toimittajat olivat mukana. Toimittajat kertoivat työstään Afganistanissa ja vaikeuksista, joita olivat kohdanneet maassaan.

Ulkoministeriössä on kuultu huhuja loikkauksesta, mutta niitä ei pystytty vahvistamaan Uutissuomalaiselle. Yksikön päällikkö Leena Viljanen eteläisen Aasian yksiköstä kertoo, että tilaisuus järjestettiin afganistanilaisille ja suomalaisille toimittajille.

– Meillä ei ole tietoa heidän muista liikkeistään. Hehän eivät olleet ulkoministeriön vieraina Suomessa, Viljanen sanoo.

Stop Deportations -kansalaisryhmän tiedotteen mukaan yksi afganistanilaisista naistoimittajista romahti toimittajatapaamisessa ja kertoi, että hänen henkeään on uhattu kotimaassa eikä työnantaja pysty enää takaamaan hänen turvallisuuttaan. Tämän jälkeen isä oli kieltänyt häntä menemästä enää töihin.

Olinpaikasta ei tietoa

Keskiviikkona viisi toimittajaa oli kadonnut majapaikasta. He eivät ilmoittaneet asiasta muille etukäteen eikä heidän nykyisestä olinpaikastaan ole tietoa.

– Kaksi loikanneista toimittajista toimi turvallisuuskomiteassa, joka yrittää suojella afgaanitoimittajia uhkauksilta ja vainolta. Yhden toimittajan äiti ja sisko on tietojemme mukaan hiljattain tapettu, ryhmän tiedotteessa sanotaan.

Freelancetoimittaja ja dokumentaristi Kirsi Mattila tunsi Stop Deportations -ryhmän tiedotteen mukaan toimittajat ja arvioi näiden olleen epätoivoisia. Uutissuomalainen ei tavoittanut Mattilaa kommentoimaan asiaa. Aiemmalta naistoimittajien matkalta vuonna 2011 loikkasi kolme toimittajaa.

Afgaanitoimittajat tulivat Kabulin ohella Mazar-e-Sarifista, Kunduzista, Jowzjanista, Heratista, Badakshanista ja Baghlanista. He edustavat eri medioita radiosta televisioon ja lehtiin.

Naistoimittajat ry:n osalta vierailusta vastannut Eeva Koskinen kertoo Lännen Medialle, ettei täysin allekirjoita Stop Deportations -ryhmän väitteitä. Hänen mukaansa viisi vierasta on keskeyttänyt kurssin ja kaksi heistä on ilmoittautunut Saksassa.

Naistoimittajat ry on vuodesta 2009 kouluttanut Afganistanissa paikallisia naistoimittajia ulkoministeriön rahoittamassa järjestöjen kehityshankkeessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.